Door Álvaro Avelar
Stel: je wilt een baby. Maar wat als de ooievaar steeds jouw nest overslaat en adoptie voor jou persoonlijk geen optie is? Er is hoop. In De maakbare baby lichten Petra De Sutter en Eline Delrue negen manieren toe waarmee je tegen alle verwachtingen in een ‘eigen’ kind kunt verwekken. Moeilijk te begrijpen behandelingen als klassieke IVF, ICSI en embryoselectie worden moeiteloos met weinig vakjargon uitgelegd. Het boek is niet alleen een aanrader voor zij die direct betrokken zijn bij het thema, maar ook voor lezers met interesse in bio-ethiek.
De verschillende getuigenissen en citaten van gerenommeerde wetenschappers en denkers geven de erg technische thematiek een warm, menselijk kantje. Zoals bij elke wetenschappelijke vooruitgang is niet enkel het praktisch nut belangrijk; het verlangen naar een kind kan leiden tot het moeten nemen van keuzes waar ons moreel kompas misschien nog niet klaar voor is. Zo is het vandaag bijvoorbeeld mogelijk om beroep te doen op een draagmoeder. Draagmoederschap is voor vrouwen in ontwikkelingslanden echter een manier om uitzonderlijk veel geld te verdienen. Kun je zonder moreel bezwaar toelaten dat een onbekende vrouw, allicht uit financiële nood, jouw kind draagt? De kampen zijn verdeeld. Andere behandelingen zijn vrij van morele dilemma’s. Hoewel. Men kan bijvoorbeeld via embryoselectie vermijden dat een kind met een ernstige aandoening ter wereld komt. Dat is natuurlijk goed nieuws indien je het embryo geen standaard menselijke rechten geeft. Bij embryoselectie zullen namelijk de zieke embryo’s nooit tot een volledige ontwikkeling komen. Patiënten die geen onderscheid maken tussen de rechten van een embryo of een baby, omwille van hun levensbeschouwing, zullen het hier moeilijk mee hebben.
Hoe maakbaar mag een baby zijn? Hedendaagse biomedische technieken stellen ons niet alleen in staat om toekomstig leven te vrijwaren van leed; het genoom modificeren omwille van esthetische motieven kan in principe ook al. De prangende vraag is dus: waar trekken we de grens? Alzo de ondertitel.
De maakbare baby schetst de fertiliteitsrevolutie die aan het einde van vorige eeuw is begonnen en eindigt met een stand van zaken. Van kunstmatige inseminatie tot een kind op basis van eigen huidcellen, het boek spreekt tot de verbeelding. We staan dichter dan ooit bij een radicaal nieuwe vorm van het menselijk zijn. Hoe deze ingevuld zal worden, dat is aan ons als samenleving om te bepalen.
Titel: De maakbare baby. Een onbegrensd verlangen?
Auteur: Petra De Sutter en Eline Delrue
Boekinfo: https://www.academiapress.be/nl
Verschijningsdatum: september 2017
ISBN 9789401443432
Recensent: Álvaro Avelar
Beoordeling: