Recensie ‘Ontpillen’

Gezonder leven, minder pillen

Door Gilberte Vandrise

Lezers die het boek Oud worden in de praktijk (Rudi Westendorp & David van Bodegom) kennen, merken meteen dat David van Bodegom met zijn nieuwe boek Ontpillen vanuit hetzelfde gegeven vertrekt nl. de gezondere manier van ouder worden op het platteland van Ghana, een omgeving zonder medische zorg, antibiotica en andere pillen.

Na een korte inleiding komt de auteur meteen ter zake: de mens in onze samenleving moet een gezondere levensstijl aannemen waardoor pillen overbodig worden. Medicatie werkt slechts op specifieke delen van het lichaam, wekt de valse schijn dat het onderliggend probleem opgelost wordt, kost hopen geld en heeft vaak een heleboel bijwerkingen.

David van Bodegem benadert de veroudering van het lichaam en de voorkomende ouderdomsproblemen in 15 hoofdstukken die afzonderlijke gehelen vormen en die heel overzichtelijk, op dezelfde manier opgebouwd zijn. De auteur bespreekt de werking van een bepaald stelsel bv. bloedsomloop en legt dan in gewone mensentaal uit wat er fout kan lopen bij het ouder worden. Hij leert de lezer hoe hij zijn lichaamstoestand kan bepalen door te meten bv. met een bloeddrukmeter. Hierbij verwijst hij ook vaak naar moderne apps, voor velen een interessante aanvulling. Hij zet de geneesmiddelen naast elkaar die meestal door de arts worden voorgeschreven en wijst op de manier waarop die een probleem voor het lichaam kunnen vormen.
Elk hoofdstuk sluit hij af met informatie over een waaier aan mogelijkheden om beter te leven zonder medicatie. De bijdrage die hij hier levert over voeding, beweging, levensritme en -gewoonten bevat jammer genoeg weinig nieuws.

Hoewel het boek vaak teruggrijpt naar reeds gekende feiten, krijgt de lezer een dieper inzicht in het waarom achter de theorie. De bespreking van de medicatie en van de manier waarop die met een groot automatisme wordt voorgeschreven, opent de ogen van de lezer.
Zowat iedereen begrijpt dat de levensstijl van de westerse mens, zowel als de ondersteunende gezondheidszorg, moeten veranderen en waarom. Maar de vraag rijst in hoeverre dat mogelijk is in deze drukke tijden. Gaat het helemaal op om onze manier van veroudering te vergelijken met die van de Ghanezen?

In het laatste hoofdstuk van het boek legt de auteur de vinger op de zere plek. Eigenlijk zouden we het beste van de twee werelden moeten kunnen combineren.
De slotzin van het boek is dan ook veelzeggend: ‘Het is fijn dat de pillen van de dokter er zijn, maar laten we ze bewaren voor als we ze echt nodig hebben.’ (blz. 290). De boodschap is dat de mens zijn gezondheid terug moet veroveren, door zich een nieuwe levensstijl aan te meten.
Een moeilijke opgave die hij beter aankan als hij er niet helemaal alleen voor staat.

Titel: Ontpillen. Gezonder leven, minder pillen
Auteur: David van Bodegom
Boekinfo: www.atlascontact.nl
Verschijningsdatum: 2018
ISBN 9789045036243
Recensent: Gilberte Vandrise
Waardering: 

 

 

Gepubliceerd op 04-07-2018

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.