Recensie ‘Op weg naar een goede dood’

Door Daniella Verbruggen

Op weg naar een goede dood

Het boek Op weg naar een goede dood valt eigenlijk uiteen in drie delen.
In het eerste deel licht auteur Peter De Deyn eerst mogelijke beslissingen rond het levenseinde toe en gaat hij dieper in op de regels rond euthanasie. Kan euthanasie ook bij niet-terminale patiënten en hoe moet de notie ‘onlenigbaar lijden’ geïnterpreteerd worden?
Met de vraag of euthanasie gevraagd/uitgevoerd kan worden wanneer een patiënt ondraaglijk lijdt aan een ‘voltooid leven’ wordt het centrale thema van dit boek aangesneden.
De auteur vertelt zijn ervaring met de vraag tot euthanasie van mevrouw Van Broeck, moeder van Kris De Bruyne, en waarom hij meent een gunstig advies te kunnen geven op deze vraag.

In het tweede deel beschrijft Kris De Bruyne de vraag van zijn moeder die weloverwogen op een leeftijd van 96 jaar besluit dat haar leven is geleefd en dat zij euthanasie wenst. Zij is hierover heel vastberaden en ook haar naaste familie begrijpt haar wens.
Toch krijgt zij tegenwind van haar eigen huisarts die enerzijds de regels niet kent en anderzijds blijkbaar meent dat haar vraag niet gerechtvaardigd is.
Het is slechts na twee jaar aandringen en een tussenkomst van LEIF (LevenEinde InformatieForum) dat er wordt ingegaan op deze vraag tot euthanasie.
Dit alles wordt door Kris De Bruyne op een serene wijze beschreven en de lezer snapt zonder enig probleem de vraag van mevrouw Van Broeck die meent dat haar leven tot een einde moet komen.
De lezer ergert zich ook mee aan het talmen van de medici die menen het beter te weten en hun overtuiging trachten op te dringen aan hun patiënt.

In het laatste deel legt Wim Distelmans, voorzitter van het LEIF team, uit waarom het soms een echte lijdensweg wordt om euthanasie te bekomen en dit ondanks het feit dat dit wettelijk in ons land correct geregeld is.
Het paternalisme van de medici maakt echter dat minder mondige patiënten niet het levenseinde krijgen die zij willen.
Met de oprichting van LEIF tracht men zowel de medici als de patiënten correct te informeren zodat deze laatsten de voor hen correcte keuze kunnen maken en er zeker van kunnen zijn dat hun wensen gerespecteerd worden.

Op weg naar een goede dood is de moeite waard om te lezen, zeker door mensen die praktische informatie willen over euthanasie bij levensmoeheid.
Zoals Peter De Deyn het schrijft moet de opdracht van het medisch korps niet het verlengen van het leven zijn maar wel het verlengen van hoogkwalitatief leven.

Titel: Op weg naar een goede dood
Auteur: Peter De Deyn
Boekinfo: Uitgeverij Lannoo
ISBN 9789401413275
Verschijningsdatum: 2013
Recensent: Daniella Verbruggen

Gepubliceerd op 23-12-2015
Je winkelmand is leeg.