Recensie ‘Over eitjes en bijtjes’

Ons ivf-verhaal in 32 cartoons

Door Kristien De Wilde

De titel van het boekje verraadt al dat dit geen gewoon leesboekje is, maar een verhaal gebracht door middel van cartoons. De auteur, Lisa Spillebeen, bundelt hiermee haar eigen ervaringen met het ivf-traject in een humoristisch verhaal, chronologisch opgebouwd gaande van kinderwens tot mogelijke zwangerschap.

In de meeste boeken over ivf (in-vitrofertilisatie), wordt vaak de technisch-wetenschappelijke kant van de ivf-procedure op een ernstige manier gebracht.
Dit boekje is anders. Het verhaal belicht voornamelijk het socio-emotionele luik van het ivf-traject voor het koppel met kinderwens, en dit met heel veel humor. Hiermee wordt ivf helemaal uit de taboesfeer gehaald.
Hoewel beide partners op socio-emotioneel vlak in hetzelfde schuitje zitten, wordt in het verhaal duidelijk dat de perceptie van de feiten, alsook de omgang met reacties van familie en vrienden, sterk kan verschillen. Ook de typische man-vrouwverschillen komen in dit verhaal naar boven.

Medisch gezien zal ivf het meeste impact hebben op de aanstaande moeder. Zij komt terecht in een emotionele rollercoaster door de verplichte inname van hormonen. Door de betrokkenheid van de partner in dit hele traject, zal dit echter ook bij hem extra gevoelens en reacties teweegbrengen.
Met een kwinkslag en een humoristische noot legt de auteur bij elke stap in het ivf-traject de gevoelens en ervaringen van zichzelf én van haar partner bloot. Zij houdt hierbij geen blad voor de mond.
De interactie tussen aanstaande moeder en vader, maar ook tussen elk van hen en hun vrienden en familie, is een belangrijke factor op vlak van gevoelens en wordt door de auteur zeer mooi in beeld gebracht. In de meeste cartoons komen dan ook meerdere personages, in interactie met elkaar, aan bod.

De auteur brengt, bij wijze van verwerking, het persoonlijk verhaal van haar en haar partner. Voor koppels die hetzelfde traject hebben afgelegd, is het verhaal zeer herkenbaar. De auteur geeft haar lezers het gevoel niet alleen en zeker ook niet abnormaal te zijn in hun ‘gevecht’ om zwanger te worden.

Het boekje is geschreven ‘voor wie even wil lachen met de miserie terwijl de tranen achter je ogen pieken’, en kan zeker ook het begrip aanwakkeren bij een groter publiek: denk aan familie, vrienden, zorgverleners …
Met Over eitjes en bijtjes, dat overigens in één adem uitleest, kan je op korte tijd de (medische) wereld van vandaag weer een beetje beter begrijpen.

Titel: Over eitjes en bijtjes. Ons ivf-verhaal in 32 cartoons
Auteur: Lisa Spillebeen
Boekinfo: Houtekiet
Verschijningsdatum: mei 2019
ISBN  9789089247605
Recensent: Kristien De Wilde
Beoordeling:

Gepubliceerd op 23-01-2020

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.