Recensie ‘Over hoe graag mensen leven’

Gedachten en verhalen over leven en dood

Door Rina Vanden Panhuyzen

Anna Luyten gaat in het boek Over hoe graag mensen leven in gesprek met Wim Distelmans.
Wim Distelmans staat aan het hoofd van TOPAZ en is de stichter ervan. Distelmans werkt voor de VUB, is kankerspecialist en professor palliatieve geneeskunde. Tevens is hij oprichter van LevensEinde InformatieForum, LEIF. De erkenning van de euthanasiewet in 2002 is mede te danken aan zijn inzet.

Het voorwoord beschrijft het bezoek van Anna Luyten aan TOPAZ. TOPAZ is het dagcentrum van het UZ Brussel en ligt in Wemmel. Mensen met een ongeneeslijke aandoening worden hier als gasten opgevangen. Bedoeling van Anna was een portret te maken van mensen voor een kunstproject dat geïnitieerd werd door Wim Distelmans.

Het bezoek laat een diepe indruk na bij Anna. Ze beschrijft de kracht die gasten en hun familie voor de dag halen maar tevens de ontroering van wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Een zomer later, in 2017 spreken Anna Luyten en Wim Distelmans opnieuw af. De gesprekken tussen beiden gingen over kleine en grote vraagstukken, Over hoe graag mensen leven vormt de weerslag van deze gesprekken.

In het hoofdstuk ‘Hoe het begon’ wordt kort weergegeven hoe Distelmans werd wie hij nu is. Twijfel, onrecht zijn kort de aanleiding dat gekozen werd voor palliatieve zorg.
Het vervolg is een interview tussen Anna Luyten en Wim Distelmans. In het gesprek wordt dieper ingegaan op essentiële vragen van het leven. Distelmans illustreert met voorbeelden zijn visie. Het is niet omdat je ‘kiest’ voor euthanasie dat dit uiteindelijk ook zal gebeuren. De wensen van de gasten zijn primair en worden in de mate van het mogelijke waar gemaakt. Het verschil tussen een voltooid leven en polypathologie komt aan bod.
De persoonlijke ervaring van Distelmans als patiënt na een verkeersongeval duiden op een zeer autonome persoonlijkheid.
Afsluitend stelt zich de vraag over de ‘verlenging’ van het leven. Nuchter als Distelmans is geeft hij de realiteit weer over ‘verlenging en het vereeuwigen van het leven’.

Over hoe graag mensen leven is een vlot leesbaar boek waarbij een lach en een traan mogelijk zijn.

Titel: Over hoe graag mensen leven. Gedachten en verhalen over leven en dood
Auteur: Wim Distelmans
Boekinfo: borgerhoff-lamberigts.be
Verschijningsdatum: april 2018
ISBN 9789089317926
Recensent: Rina Vanden Panhuyzen
Beoordeling: 

Gepubliceerd op 12-11-2018

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.