Recensie ‘(Over)Leven’

Door Eline Cautaerts

9789022332214

(Over)Leven van Petra De Sutter, mensen zouden er eigenlijk geen recensie over moeten lezen. Koop gewoon dat boek, zou ik zeggen. Niettemin waag ik een poging om mijn standpunt te beargumenteren.

Er zitten heel wat onderwerpen in het boek. Geweten dat dat een afspiegeling is van de agenda van de auteur, kan ik alleen maar onder de indruk zijn. Petra De Sutter vertelt haar verhaal en raakt onderwerpen aan die haar zelf nauw aan het hart liggen. Het zijn er veel, ik noem er willekeurig enkele.
Ze heeft het over de (ethische) uitdagingen van de fertiliteitsgeneeskunde, patiëntencontacten, genetisch gemanipuleerde organismen, de werking van de Europese Raad, het zoeken naar genderidentiteit, geweldloos verzet, de basisknepen van het mediteren, afrekeningen in de politiek, groene standpunten, bergmensen en zeemensen, wereldliteratuur en klassieke muziek. De lijst is niet volledig.

192 pagina’s is wat beperkt om elk onderwerp in het grootste detail te behandelen. Verwacht ook geen tentoonstelling van de theoretische details en kennis. Ze raakt onderwerpen zo aan dat je er een helder beeld van krijgt. Geïnteresseerden kunnen zich verder inlezen op andere plaatsen.
Belangrijk is dat ze een diepmenselijk en persoonlijk verhaal brengt. Dat kan een lezer al eens emotioneren, of verontwaardigen al naargelang. In ieder geval ben je er sowieso door geraakt.

Omdat ik als recensent kritisch moet zijn, heb ik toch één opmerking. Het boek is in paragrafen (blokjes) geschreven. Ik heb het meer begrepen op doorlopende tekst maar dat is ten eerste een persoonlijke voorkeur en ten tweede misschien vergezocht.

(Over)Leven lijkt de neerslag van een persoonlijke strijd, alsof de auteur bedoeld heeft “Dit geschreven zijnde, kan de energie weer ingezet worden waar ze nodig is om de wereld een betere plaats te maken.” Na het lezen van haar boek denk ik dat het haar verder zal lukken ook.

Zeker en vast het lezen waard. Ik zou dit boek aan iedereen aanbevelen.

Titel: (Over)Leven. Mijn strijd als transvrouw, arts & politica
Auteur: Petra De Sutter en Elke Lahousse
Boekinfo: Manteau
ISBN 9789022332214
Verschijningsdatum: 2016
Recensent: Eline Cautaerts
Beoordeling: 

 

Gepubliceerd op 16-06-2016

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.