Recensie ‘Sociale robotica’

Door Sam Latet

Sebastiaan van de Water geeft in zijn boek een kort, maar duidelijk overzicht van allerlei aspecten omtrent sociale robotica. Er wordt gestart met een korte inleiding waarin de geschiedenis van deze discipline uit de doeken wordt gedaan. Vervolgens gaat de auteur na in hoeverre sociale robots menselijk hoeven te zijn en wat hun functionaliteit zou kunnen zijn. Hierbij wordt er specifiek stilgestaan bij de huidige en toekomstige rol van robots in het onderwijs, de ouderenzorg en de seksuele belevingen van de mens. Het verhaal eindigt met een korte, maar duidelijke samenvatting van de mogelijke gevaren van de verdere evolutie van sociale robotica. Hierbij probeert de auteur ook hardnekkige foutieve opvattingen de kop in te drukken en te wijzen op de echte (soms vergeten) potentiële gevaren.

Het hele verhaal is heel intuïtief opgebouwd en is geschreven in een vlotte en toegankelijke taal. De verschillende voorbeelden van experimenten en bestaande robots zorgen ervoor dat de lezer bij de les blijft. De beschrijving van de robots in deze voorbeelden is echter niet altijd even duidelijk. Zo zijn sommige eenvoudige modellen tot in de details beschreven en worden ze verder geïllustreerd met een mooie tekening, terwijl de ingewikkeldere versies een zeer summiere samenvatting krijgen zonder visuele hulpmiddelen. Zeker in het onderdeel over de menselijkheid van robots gebeurde het regelmatig dat ik naar mijn computer moest grijpen om mij een beeld te kunnen vormen van wat er precies beschreven werd.

Sociale robotica gaat dieper in op robotica in het onderwijs, de ouderenzorg en de prostitutie, maar ik mis nog een woordje uitleg over de sociale impact van robotica in de professionele omgeving. Er wordt in de inleiding en de epiloog wel kort verwezen naar chirurgische ingrepen met behulp van robots of naar machines die zware, gevaarlijke of repetitieve jobs kunnen overnemen. Een specifiek onderdeel over mogelijke gevolgen en opportuniteiten van dergelijke evoluties is niet opgenomen in het boek, maar had wel een meerwaarde kunnen bieden. Zeker aangezien de robotisering van de professionele omgeving in het publieke debat regelmatig tot verhitte discussies kan leiden.

De combinatie van een dun boekje (100 pagina’s) en de relatief grote scope van de sociale robotica zorgt ervoor dat de verschillende aspecten voornamelijk op een oppervlakkige manier beschreven zijn. Iemand die diepgaande informatie wenst, zal dus een ander werk moeten raadplegen. Maar dit boek van Sebastiaan van de Water is zeker een uitmuntende inleiding tot de mogelijkheden en mogelijke gevaren van sociale robotica nu en in de toekomst.

Titel: Sociale robotica
Auteur: Sebastiaan van de Water
Boekinfo: shop.newscientist.nl
Verschijningsdatum: november 2018
ISBN 9789085716327
Recensent: Sam Latet
Beoordeling:  

Gepubliceerd op 25-01-2019

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.