Terug naar overzicht

Recensie ‘Superslapen’

Praktische lifestyle-principes voor je beste nachtrust ooit

Door Camille Blanckaert

Op zijn website stelt Floris Wouterson zichzelf voor als ondernemer, slaapexpert, veellezer en auteur van het boek Superslapen: praktische lifestyle principes voor je beste nachtrust. Wouterson beschrijft een gezonde slaaphygiëne als dé sleutel tot een gezond en gelukkig leven. In zijn boek gaat hij verder in op de onderliggende redenen van slecht slapen, doorprikt hij slaapmythes en reikt hij tips aan om beter te leren slapen. Hij wil graag een goede nachtrust voor iedereen, of zoals hij het zelf zegt ‘mijn grootste drijfveer is om andere mensen te helpen aan meer energie, succes en plezier … of het nu ondernemers, topsporters atleten of andere high performers zijn.’

Bij deze wil ik hier al meteen bekennen dat deze laatste zin – samen met Woutersons kwistig strooien van paginagrote ‘motivational’ quotes van Nietzsche & co – mij meteen weigerachtig tegenover het lezen van dit boek liet staan.

Toegegeven, er staan zeker interessante weetjes en tips in. En wat Wouterson ook goed doet, is het grote publiek pogen bewust te maken van het feit dat de oplossing voor gezondheidskwalen niet altijd bij de dokter ligt. Ten tijde van de medicalisering van de samenleving zijn zulke boodschappen zeker meer dan welkom.

Het boek is ingedeeld per thema: mindset, het bed zelf, slaapkameromgeving, slaapstrategieën en tenslotte onze eet- en beweeggewoontes. Elk van deze thema’s heeft zo zijn eigen invloed op de slaapkwaliteit. Zo gaat het eerste hoofdstuk dieper in op hoe onze denkpatronen aan de basis liggen van een goede nachtrust. Wouterson nodigt de lezer in dit hoofdstuk uit om eens goed in de spiegel te kijken en de eigen psychologische mechanismen en beliefs over slaap onder de loep te nemen. Hoewel zijn woordgebruik vaak een bron van ergernis is (‘excuseritis’?), biedt dit hoofdstuk zeker interessante en frisse inzichten over slaap.

Ook zijn tweede hoofdstuk, waar hij verder uitweidt over bedden, matrassen en kussens, is één van de meest uitgebreide die ik ooit ben tegengekomen. In een wereld waar de reclame voor matrassen en kussens je om de oren slaan, is deze informatie zeker geen overbodige luxe.

So far so good en ook het derde en vierde hoofdstuk leveren handige tips en inzichten over het creëren van respectievelijk je eigen persoonlijke slaapoase en slaapstrategieën. Uit beide hoofdstukken valt wel wat te leren, maar om Woutersons plan om een zo hoog mogelijke slaapefficiency te bereiken echt te volgen, moet je de courage zien te vinden op te staan op de meest onmogelijke uren. En hoewel het boek een gedetailleerd stappenplan biedt om zo efficiënt mogelijk in dromenland te vertoeven, ontbrak ondergetekende het aan de desbetreffende courage om deze voor u uit te testen.

Maar dan gaat het volledig mis. ‘Een goede nachtrust begint op je bord’, zo begint Wouterson en hij heeft groot gelijk. Maar dan volgt een aaneenschakeling van gewauwel over klysma’s, detoxplannen en koolhydraatarme diëten. Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing van zijn claims doorheen de vorige 155 pagina’s soms al ver te zoeken was, ontbreekt die nu volledig. Een beetje biologie toont ons al snel dat onze lever en nieren niet zomaar deel uitmaken van de menselijke anatomie, een korte Google search geeft al snel de vraagtekens die experten stellen bij een koolhydraatarm dieet op lange termijn weer en een beetje gezond verstand leert ons niet te luisteren naar wie anders beweert.

Kortom: ben je op zoek naar een ‘evidence based’ boek dat handelt over slaap, denk je dat je al over enige basiskennis omtrent het onderwerp bezit (elektronica weren uit de slaapkamer, betere leefgewoonten = beter slapen, de slaapcycli) en ben je allergisch aan lifestyle quotes, dan is dit boek niets voor jou.

Titel: Superslapen. Praktische lifestyle-principes voor je beste nachtrust ooit
Auteur: Floris Wouterson
Boekinfo: anderzdenken.nl
Verschijningsdatum: september 2018
ISBN 9789462960930
Recensent: Camille Blankaert
Beoordeling: 

Gepubliceerd op 30-01-2019

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.