Recensie ‘Tegen verbeelding’

Door Thaïsa Van Bogaert

Hoe leiden we een leven? Vanuit deze vraag vertrekt auteur Pieter Meurs om zijn essay Tegen verbeelding  op te bouwen. Het boekje is vlot te lezen en geschreven in een zeer toegankelijke taal. De auteur mikt op een breed publiek, iedereen die interesse heeft in de agogiek kan dit boekje lezen. Moeilijkere begrippen of filosofische concepten worden uitgelegd.
Het centrale thema is de manier waarop mensen naar de wereld kijken, de auteur vecht de claim van een objectieve wereld aan omdat de wereld, zoals wij die zien, steeds een eigen interpretatie is, gekleurd door eigen zintuiglijke en persoonlijke ervaringen.
Vanuit academisch opzicht is dit boekje geen eyeopener, het is een werkje dat voortbouwt op reeds bestaande theorieën, maar zoals eerder vermeld, is er wel geprobeerd om deze theorieën verstaanbaar te maken voor een breed publiek.

Het boekje kent een logische opbouw: gaande van wat een wereldbeeld is, langs de mythes die het wereldbeeld bestuiven om zo te eindigen met een wake-upcall dat stelt dat er niet zoiets bestaat als een objectieve wereld, die voor iedereen op dezelfde manier beleefd kan worden.

In zijn epiloog haalt de auteur aan waarom hij Tegen verbeelding heeft geschreven en verwijst hij naar het domein van de agogiek. Dit werkje dient als inleiding tot de agogiek, en naar mijn aanvoelen was het ook niet meer dan dat. Ik bleef een beetje op mijn honger zitten. Ik miste een link naar actuele voorbeelden, want op dat vlak bleef het nog allemaal zeer theoretisch. Er ontbrak diepgang, de x-factor die er voor zorgt dat je gebeten wordt door een bepaald thema.

Je  kan met dit onderwerp veel kanten uit, het is moeilijk om diepgang te geven aan een werkje van 76 pagina’s. Niettemin raad ik het aan als je voldoende discipline bezit om zelf op onderzoek uit te gaan, als je filosofisch genoeg bent aangelegd om zelf de actuele relevantie te achterhalen en af te toetsen aan maatschappelijke gebeurtenissen.

Ik geef dit boekje 3 sterren. Wat een goede beoordeling is, omdat het thema, ondanks het gebrek aan diepgang, toch op een verstaanbare manier wordt gepresenteerd.

Titel: Tegen verbeelding
Auteur: Pieter Meurs
Boekinfo: http://www.aspeditions.be/nl-be/home.htm
Verschijningsdatum: november 2017
ISBN 9789057186936
Recensent: Thaïsa Van Bogaert
Beoordeling: 

Gepubliceerd op 17-01-2018

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.