Terug naar overzicht

Recensie ‘Voor altijd thuis’

Over palliatieve thuiszorg

Door Daniëlla Verbruggen

Naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van het palliatieve thuiszorgteam van Omega kwam het boek Voor altijd thuis. Over palliatieve thuiszorg uit.

Naast een beschrijving van het ontstaan van palliatieve zorg in Brussel bevat dit boek een samenraapsel van getuigenissen van personen die een rol spelen bij palliatieve zorg. Het boek werd samengesteld door Wim Distelmans en journaliste Désirée De Poot.
Getuigenissen komen van boegbeeld Wim Distelmans, over een huisarts, een mantelzorger, verpleegkundigen, vrijwilligers tot een minister die een roerend beeld schetst van de laatste levensfase van zijn beide ouders.
Elke getuigenis licht een deel van het verhaal toe en doet de lezer besluiten dat palliatieve zorg inderdaad een kwestie is van een multidisciplinair team waarbij het van belang is zo veel mogelijk rekening te houden met de wens van de patiënt.

Omega is een klein, gespecialiseerde palliatieve thuisequipe die vooral een ondersteunende rol heeft met de uiteindelijke bedoeling ooit overbodig te worden.
Dertig jaar geleden ontstond dit als gevolg van een universitaire masterthesis en nu besluit men dat men wel ‘als god in Frankrijk kan leven maar men voor een levenswaardig levenseinde beter naar België komt’!

Voor altijd thuis is een aanrader voor personen die zicht wensen te krijgen op de palliatieve thuiszorg in al zijn aspecten. Door de verschillende getuigenissen leest dit boek zeer vlot en elke getuigenis voegt een deel van het totaalbeeld toe.

Titel: Voor altijd thuis. Over palliatieve thuiszorg
Auteur: Désirée De Poot & Wim Distelmans
Boekinfo: www.houtekiet.be
Verschijningsdatum: november 2018
ISBN 9789089246837
Recensent: Daniëlla Verbruggen
Beoordeling:

Gepubliceerd op 25-03-2019

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.