Terug naar overzicht

Boekrecensie: ‘Voor ik het vergeet’

Alles over het levenseinde bij dementie en wilsonbekwaamheid

Door Sam Latet

Dr. Wim Distelmans is een Belgisch expert inzake levenseinde en dat zie je heel duidelijk in het boek Voor ik het vergeet. Hoewel het een zeer kort boekje is, weet hij toch op een duidelijke manier de problematiek te schetsen zodat de lezer volledig kan volgen. Er wordt niet alleen even stil gestaan bij nuttige definities, maar het wordt ook duidelijk wat de huidige wetgeving rond levenseinde is en waar nog knelpunten zitten. Maar de auteur durft ook verder te gaan en stelt zelf enkele oplossingen voor om deze knelpunten weg te werken.

Ik vind het wel zeer jammer dat er regelmatig naar andere naslagwerken verwezen wordt. Je krijgt als lezer het gevoel dat het hele verhaal verspreid zit over meerdere boeken en dat je het volledige verhaal nog niet helemaal kent eens je het boek uitgelezen hebt. Daarnaast is er in de bijlagen ook nog een opiniestuk van dr. Distelmans voor VRT NWS toegevoegd. Als je dat stuk eens grondig leest, heb je eigenlijk de belangrijkste informatie die je uit het boek Voor ik het vergeet kan halen.
Gelet op de twee bovenstaande opmerkingen, zou het misschien beter geweest zijn om een uitgebreider boek te schrijven, waarin een meer gedetailleerd en ruimer beeld geschetst wordt van de kwesties rond het levenseinde. Daar zou de lezer ongetwijfeld meer aan hebben.

Door de aanbevelingen die dr. Distelmans doet, ontstaat het gevoel dat hij eerder mikt op relevante beleidsmedewerkers als doelpubliek en niet zozeer het algemene publiek. Maar toch kan iedereen, door de vlotte en toegankelijke schrijfstijl, dit boekje gebruiken om een inzicht te krijgen in het wettelijk kader rond het levenseinde. Maar zoals eerder aangehaald kan je ook gewoon het opiniestuk van dr. Distelmans op VRT NWS lezen.

Titel: Voor ik het vergeet
Auteur: Wim Distelmans
Boekinfo: www.houtekiet.be
Verschijningsdatum: mei 2019
ISBN 9789089247636
Recensent: Sam Latet
Beoordeling:

Gepubliceerd op 02-07-2019

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.