Stephanie en haar anonieme orgaandonoren

Ik had het geluk donorlongen te krijgen in 2001. Helaas én gelukkig opnieuw in 2003, doordat ik chronische afstoting kreeg. Pure pech, volgens de artsen. In het ziekenhuis kreeg ik alleen algemene gegevens over mijn donor: de eerste donor was een jonge man. De tweede een vrouw die bijna driemaal zo oud was als ik toen (21), maar met longen om U tegen te zeggen.
Volgens de chirurg, topconditie.

Via een radioprogramma ging ik enkele jaren na mijn tweede transplantatie op zoek. We belandden bij de arts die zei dat mijn longen “uit de Benelux” kwamen.
Dat vond ik een vreemde formulering. Ik antwoordde “maar als ze uit België kwamen, dan had u toch eerder België gezegd?”  In Nederland was destijds een enorm donortekort, waardoor we amper tot geen organen kregen uit Nederland. Dus ik trok de conclusie, “dan moet het wel Luxemburg zijn!”
De arts heeft nooit bevestigd.

Wij horen de helikopter nog, die mijn donors longen veilig en wel tot in het ziekenhuis brachten. Een helikopter wordt niet zo vaak ingezet, alleen als een orgaan ‘van ver’ moet komen. Organen kunnen immers niet lang uit het lichaam bewaard worden. Bij longen is dat zo’n 4-6u. In mijn hoofd is het vanaf die dag Luxemburg, al werd het niet bevestigd.
 
Wat het moeilijkst is, is dat je iedereen uitgebreid bedankt: van de chirurgen tot de artsen en iedereen die het mogelijk gemaakt heeft dat ik sta waar ik vandaag sta. Iedereen, behalve die éne persoon. De allerbelangrijkste. Diegene die je iedere dag met je mee draagt. Met mijn tweede donor ben ik inmiddels bijna 18 jaar ‘samen’. Een gevoel dat niet te beschrijven valt, de grootste portie geluk die je kan treffen, ademen, lucht krijgen.
Het is zo vanzelfsprekend, maar voor mij het belangrijkste wat er is.

Mijn dankbaarheid zal ik misschien nooit kunnen uitdrukken aan hun nabestaanden maar ik toon ze elke dag. Door mij goed te verzorgen, te doen wat ik moet doen en daarnaast gewoon écht te leven, voor ons alle drie.
Dankzij hen is er zoveel meer dan altijd ziek zijn.
Dankzij hen is er lucht, geleende lucht!

Gepubliceerd op 09-09-2021

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.