Op 27 april 2014 werd voor de tweede maal de Prijs De Maakbare Mens uitgereikt. Uit de kandidaten die door leden, vrijwilligers en sympathisanten van De Maakbare Mens vzw werden voorgedragen, koos de jury Stephanie Keustermans als winnaar. Stephanie is een jongedame van 31 die zich na een tweevoudige longtransplantatie actief inzet voor een beter begrip van orgaandonatie. Zij is het gezicht van Re-born to be alive vzw, een organisatie die orgaandonatie en -transplantatie bekender en bespreekbaar wil maken. Verder bewijst zij door het behalen van vele medailles op sportwedstrijden dat na een orgaantransplantatie nog veel mogelijk is.
Voorzitter van De Maakbare Mens vzw Ignaas Devisch lauwert Stephanie omdat “ze aantoont hoe men met het uitzicht op de dood, toch de kracht kan vinden om voor het eigen leven en zelfs dat van anderen te strijden. Stephanie is een dragende en gedreven kracht in de maatschappelijke sensibilisering voor orgaandonatie en transplantatie. Zij is een voorbeeld voor ons allemaal: ze strijdt op een bijzonder gedreven en inspirerende manier voor een thema dat er absoluut toe doet”.
Wie is Stephanie Keustermans?
Stephanie is vandaag een jonge en dynamische vrouw die een sportief leven leidt. Maar dat was ooit anders. Als kind kampte Stephanie met zware gezondheidsproblemen en op haar zevende werd al een eerste maal overwogen om een longtransplantatie uit te voeren. Jarenlang werd ze behandeld, onderging ze operaties en bracht ze heel wat tijd door op de kinderafdeling van het ziekenhuis.
Op 19-jarige leeftijd onderging Stephanie een dubbelzijdige longtransplantatie. Na een maandenlange revalidatie smeedde ze plannen om de draad van haar leven terug op te nemen. Ze ging studeren en slaagde voor haar eerste jaar, maar toen kwam het slechte nieuws dat haar longen werden afgestoten. Er zat niets anders op dan een tweede dubbelzijdige longtransplantatie. Exact twee jaar na de eerste transplantatie werd een donor gevonden en kon de tweede transplantatie plaatsvinden. Na een zware revalidatieperiode van 7 maanden nam Stephanie de touwtjes van haar leven terug in handen. Ze ging opnieuw studeren en begon te sporten. Ze nam en neemt nog steeds deel aan internationale sportwedstrijden voor getransplanteerden, en met succes. Ze behaalde al vele medailles, waaronder verschillende gouden.
Stephanie staat mee aan de wieg van Re-born to be alive vzw. Wat begon met een fuif waarvan de opbrengst werd geschonken aan het kinderziekenhuis Gasthuisberg leidde tot een organisatie die Vlaanderen vandaag zeer actief informeert en sensibiliseert over orgaandonatie en transplantatie. Ze voert op een originele en doeltreffende manier actie om orgaandonatie onder de aandacht te brengen en organiseert heel wat lezingen voor scholen, sportclubs en andere organisaties. Stephanie vertelt regelmatig haar verhaal in de media en doet dat met veel enthousiasme. Haar verhaal heeft al veel mensen aan het denken gezet over orgaandonatie. Stephanie zelf bewijst immers als geen ander hoe een transplantatie iemand werkelijk een tweede en zelfs een derde kans op een boeiend en bloeiend leven geeft.
Met de Prijs De Maakbare Mens wil vzw De Maakbare Mens niet alleen iemand in de bloemetjes zetten die zich verdienstelijk maakt rond medisch-ethische thema’s. Met de prijs wil de organisatie deze thema’s ook onder de publieke aandacht brengen. Bij elke editie krijgt een talentvol Vlaams kunstenaar bovendien de kans om de prijs te ontwerpen. De prijsuitreiking wordt opgeluisterd door jong muzikaal talent, dit jaar is dat cellist Ilia Laporev. Op die manier wil de organisatie ook de brug slaan tussen wetenschap en cultuur en jonge kunstenaars een platform geven.
Enkele sfeerbeelden: