Door Kristien De Wilde
Titel: Supermens. Ben jij klaar voor een upgrade?
Auteur: Peter Joosten
Boekinfo: www.botuitgevers.nl
Verschijningsdatum: oktober 2020
ISBN: 9789083069623
Recensent: Kristien De Wilde
Beoordeling:
In veel boeken staat te lezen hoe nieuwe technologieën leiden tot aanpassingen aan onze omgeving die ons als mens kunnen vooruithelpen. Maar hoe zit het met technologieën die de mens zélf verbeteren? Biohacker, spreker en toekomstdenker Peter Joosten beschrijft op concrete wijze hoe de toekomst van de mens eruit kan zien: een update over mensverbeterende technieken en de gevolgen ervan.
Sinds mensenheugenis streeft men naar ‘de supermens’. In vele mythen, legenden, verhalen, wordt er gefantaseerd over een supermens. Doorheen de geschiedenis is in deze verhalen de oorsprong van deze supermens echter geëvolueerd van ‘ontstaan’ door tussenkomst van een bovennatuurlijke kracht naar ‘gemaakt, gecreëerd’ door wetenschap en techniek. De dag van vandaag is dat fantaseren over de supermens verder door geëvolueerd naar het effectief helpen creëren ervan. Dit is mogelijk geworden doordat er mensverbeterende technologieën worden ontwikkeld waardoor men kan ingrijpen in de menselijke ‘hardware en software’, genaamd ‘biohacking’.
In de eerste twee delen van het boek Supermens komen allerlei toepassingen van technologieën aan bod die (geweldig) kunnen bijdragen aan mensverbetering, maar waaraan de auteur toch ook onmiddellijk de (mogelijke) nadelen toevoegt. Veel van die toepassingen vinden hun oorsprong in de medische wereld – ze verbeteren de levenskwaliteit van patiënten – maar waaien nadien haast onvermijdelijk over naar algemene mensverbetering in een niet-medische context.
In een eerste deel ‘Ben jij er nu klaar voor?’, worden technologieën besproken die vandaag reeds hun toepassing kennen. Zo passeren o.a. een slimme ring om lichaamswaarden te meten, cognitie verbeterende pillen (nootropics), anti-aging middeltjes, genbewerking (met CRISPR-Cas9), exoskeletten, onderhuids geïmplanteerde chips als informatiedrager of betaalmethode en een bionisch oog om weer te kunnen zien.
In deel twee ‘Ben jij er straks klaar voor?’, worden technologieën verkend die nog in hun kinderschoenen staan en in het beste geval slechts sporadisch zijn toegepast, maar waarvan we wellicht een algemenere toepassing in de toekomst kunnen verwachten: gekloonde honden, het kweken en printen van organen, cryogene preservatie, digitale onsterfelijkheid, kunstmatige intelligentie (mocht een symbiose hiervan met menselijke intelligentie reeds een feit zijn, kon bv. de aanzienlijke hoeveelheid dt-fouten in dit boek wellicht worden vermeden 😉).
Deel drie ‘Zijn wij er wel klaar voor?’ gaat dieper in op ethische gevolgen die gepaard gaan met biohacking zoals het stelen van persoonlijke data, gentherapie voor levensverlenging en gehackte pacemakers. In dit laatste hoofdstuk gooit Joosten voordelen en risico’s van supermens-technologieën in de weegschaal en lijst hij aansluitend hierbij enkele principes op die een leidraad kunnen vormen voor individuen, wetenschappers, politici en ondernemers om, zoals Joosten het formuleert, ‘voorbereid te zijn op de supermens’.
In de epiloog wordt het belang aangehaald van ‘menselijke duurzaamheid’ waarbij het behoud van menselijke eigenheid voorop staat: ‘welke aspecten van de mens en ons menszijn zien we als maakbaar en welke aspecten willen we graag behouden?’
Supermens is doorspekt met concrete beschrijvingen van ontmoetingen met wetenschappers, kunstenaars, ervaringsdeskundigen en van experimenten die Peter Joosten zelf is aangegaan. Op die manier wordt vermeden dat de inhoud zweverig zou beginnen aanvoelen. Tevens leest het niet als een opsomming van technologieën omdat er veel belang wordt hecht aan het gevoel bij de toepassingen ervan.
Kortom, Supermens is een verhelderend boek dat vlot leesbaar is voor elke geïnteresseerde lezer.
En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: na elk hoofdstuk geeft de auteur tevens drie lees-, kijk- en luistertips mee om de lezer nog extra te kunnen voeden. Achteraan in het boek vind je verder nog meer van die tips en een link naar een overzicht van alle verwijzingen naar boeken, websites, video’s en podcasts uit dit boek.
Veel leesplezier!