Terug naar overzicht

Het brein en medicatie

Beeldvorming

Er worden verschillende technieken gebruikt om het brein in beeld te brengen zonder erin te snijden. Deze technieken zijn zeer belangrijk voor het onderzoek van het menselijke brein.

EEG of elektro-encefalogram: via elektroden die worden vastgemaakt op het hoofd wordt de elektrische activiteit in de hersenen gemeten. Bij een probleem in de hersenen kan het EEG een idee geven van de plaats en de aard van de afwijking. Het resultaat van het EEG wordt weergegeven in een grafiek. Die grafiek zegt ons iets over de toestand van de hersenen. Een EEG kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een epilepsie-aanval of de hersenactiviteit tijdens de verschillende fasen van de slaap in beeld te brengen.

MRI of beeldvorming op basis van magnetische resonantie is een vorm van medische beeldvorming waarbij gebruik wordt gemaakt van radiogolven. Een MRI laat verschillen zien in de weke delen van de hersenen. Zo kan met een MRI een hersentumor zichtbaar worden gemaakt, bij Multiple Sclerose laat een MRI witte vlekken zien in de hersenen. MRI kan ook gebruikt worden om andere organen in beeld te brengen, bijvoorbeeld de schade aan het hart na een hartinfarct.

fMRI of functionele beeldvorming of basis van magnetische resonantie laat zien welke hersengedeelten bij een bepaalde activiteit meer zuurstof gebruiken. fMRI wordt gebruikt om het functioneren van de hersenen te bestuderen, bijvoorbeeld welke hersengedeelten gebruiken meer zuurstof bij het oplossen van een wiskundige taak, welke hersengedeelten bij het zien van een gewelddadig tafereel, welke hersengedeelten bij het nemen van een moeilijke beslissing.

Medicatie

In het brein zijn voortdurend tal van chemische processen aan de gang. Met medicatie kan men sommige van deze chemische processen beïnvloeden. We denken bijvoorbeeld aan de medicamenteuze behandeling van depressie, schizofrenie, slaapstoornissen, angststoornissen. Het gaat dan over antidepressiva, slaapmedicatie, kalmeringsmiddelen, anti-psychotische middelen, enzovoort.

Heel wat medicatie die wordt voorgeschreven voor de behandeling van psychiatrische aandoeningen beïnvloeden de chemische processen in het brein. Een bekend voorbeeld is Rilatine dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD.

Sommige van deze middelen kunnen niet enkel gebruikt worden om bepaalde aandoeningen te behandelen, maar ook om prestaties te verbeteren. Zo zou bijvoorbeeld Rilatine door studenten worden gebruikt om tijdens examenperiodes hun concentratievermogen te vergroten.

Hersenstimulatie

Vandaag wordt heel wat onderzoek gedaan naar hersenstimulatie of deep brain stimulation. Daarbij beïnvloedt men de werking van het menselijke brein door een elektrode in te planten in een specifieke zone in de hersenen. Hersenstimulatie gebeurt vandaag reeds voor de behandeling van symptomen van de ziekte van Parkinson, oorsuizen, enzovoort.

Bij de ziekte van Parkinson kan men met behulp van een hersenimplantaat bijvoorbeeld het beven onder controle krijgen. Voor heel wat andere aandoeningen onderzoekt men de mogelijkheden van hersenstimulatie, maar staat het onderzoek nog in de kinderschoenen.

Je winkelmand is leeg.