Terug naar overzicht

Het menselijk brein

Het brein is zonder het twijfel het meest complexe menselijke orgaan.

Het brein vertegenwoordigt ongeveer 2% van ons lichaamsvolume, het bestaat uit miljarden zenuwcellen, ongeveer 20% van ons bloed stroomt voortdurend naar het brein, het verbruikt ongeveer 20% van de zuurstof die we inademen en een kwart van onze totale energie.

Het brein is een verbluffend orgaan waarmee we denken en voelen. Het laat ons toe hard te lopen of kunst te maken. Het is de bron van taal en geheugen, van verbeelding en vertwijfeling, van haat en liefde. Er worden veel straffe verhalen over het brein verteld, terwijl de werkelijkheid soms nog verbazender is dan de verzinsels of de ambities. De grenzen van de hersenwetenschap worden aan hoog tempo verlegd, maar tegelijk valt er nog veel te ontdekken.

Hoe ons brein precies werkt en zorgt voor ons geheugen, onze verbeelding, onze emoties, enzovoort wordt nog volop onderzocht. Technieken die het brein in beeld brengen, laten ons toe een blik te werpen op de werking van dit complexe orgaan.

In het brein kan veel fout lopen en dat kan soms ernstige en soms vreemde gevolgen hebben. Onderzoek van patiƫnten die leiden aan hersenaandoeningen leren ons ook veel over de werking van het gezonde brein.

De hersenwetenschap wil uiteraard niet alleen inzicht verwerven in de werking van het brein, men wil ook kunnen ingrijpen als het fout loopt. Ingrijpen in onze hersenen doen we al langer door middel van bepaalde medicatie, denk aan psychofarmaca. Maar er gebeurt ook heel wat onderzoek naar het gebruik van hersenimplantaten om ziekten of symptomen te behandelen, bijvoorbeeld het beven bij de ziekte van Parkinson.

Wat hersenwetenschappers onderzoeken kan betrekking hebben op heel wat aspecten van ons zijn en leven. Daardoor roept het onderzoek veel vragen op. Als het over ingrijpen in de hersenwerking gaat, neemt het onderzoek ook een speciale positie in omdat een aantal zaken enkel bij mensen kunnen worden onderzocht.

 

Je winkelmand is leeg.