Vraag een voordracht aan

Samen met De Maakbare Mens kan je voordrachten en infosessies organiseren.

De thema’s waar De Maakbare Mens rond werkt, roepen bij velen vragen op en geven vaak aanleiding tot discussie. Dit weerspiegelt zich ook in onze voordrachten, interactie met het publiek is ingebouwd. Er is ruimte om vragen te stellen en debat moedigen we aan.

Op vraag kunnen we de inhoud van een voordracht aanpassen, bijvoorbeeld op maat van een specifieke doelgroep of om op een bepaald onderwerp dieper in te gaan. Ook de duurtijd van de voordracht spreken we vooraf af. De voordrachten worden verzorgd door medewerkers van De Maakbare Mens of door externe deskundigen. Meestal wordt gebruik gemaakt van een projectie.

Inhoud

Maakbaar brein

Ons brein is de zetel van ons denken en voelen. Het is het meest complexe menselijke orgaan, maar stilletjes aan geeft het brein zijn geheimen prijs. Technieken om de werking van het brein in beeld te brengen, helpen ons daarbij. Vandaag worden ook de eerste stappen gezet om de werking van het brein te beïnvloeden, door hersenstimulatie bijvoorbeeld voor de behandeling van het beven bij de ziekte van Parkinson. Hoever staan we met de kennis van ons brein, wat mogen we nog verwachten in de toekomst, zal het ook mogelijk zijn om gedrag en emoties te beïnvloeden, … Dat staat centraal in deze voordracht.

De vrije wil in de hersenen

Wie over vrije wil nadenkt, kan niet meer buiten de neurowetenschap. Ook filosofen betrekken steeds meer de neurowetenschappelijke bevindingen in hun denken. Langzaam zien we zelfs een insijpelen in moraal en gerechtelijke overwegingen.
Wij vertrekken met een open geest, houden rekening met de theorieën die door de eeuwen heen zijn opgebouwd en komen tot een integratie van de hedendaagse neurobiologie en filosofie. Zo zal men inzien dat het begrip ‘vrije wil’ geen eenduidige lading dekt. Quotes zoals “Vrije wil bestaat (niet)” gaan dan ook heel oppervlakkig klinken en op stemmingmakerij lijken.

Prijs

De prijs wordt in overleg besproken en kan variëren afhankelijk van de duurtijd, spreker en aard van de samenwerking.

Contact

Zou je graag een voordracht organiseren? Stuur dan een mailtje naar info@demaakbaremens.org.

Bekijk ook even dit:

Brochure 'Het brein van nu en straks'

Brochure 'Het brein van nu en straks'

Je winkelmand is leeg.