Terug naar overzicht

Redenen voor een abortus

Vroeger werd abortus makkelijk in verband gebracht met tienerzwangerschappen. Dat is een hardnekkige mythe. Vandaag is er bij amper 8% van de abortussen sprake van een tienerzwangerschap. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een abortus laten uitvoeren is 29 jaar.

1 op 5 vrouwen in België laat ooit een zwangerschap afbreken. In 2019 ging het over 18.027 vrouwen. Ze hebben daar uiteenlopende redenen voor. Geen twee verhalen zijn hetzelfde.

Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen een abortus om medische redenen en om niet-medische redenen.

  • Medische redenen: omdat bij de foetus een aandoening werd vastgesteld of omdat de zwangerschap een medisch risico inhoudt voor de vrouw
  • Niet-medische redenen: als de zwangerschap ongepland of ongewenst is

Dit onderscheid is belangrijk omdat de Belgische wet op basis daarvan bepaalt tot wanneer een abortus mag. Enkel bij ernstige medische risico’s voor de vrouw of als de foetus lijdt aan een ernstige, ongeneeslijke aandoening mag een abortus later dan 12 weken na de bevruchting.

Een abortus om niet-medische redenen mag in ons land tot 12 weken na de bevruchting. Wie na die periode een abortus wil zonder medische redenen, kan eventueel in het buitenland terecht. In 2018 gingen 444 vrouwen naar Nederland voor een abortus. De wettelijke termijn ligt daar op 24 weken na de bevruchting.

Bij niet-medische redenen geven vrouwen vaak aan dat ze een zwangerschap of kind niet willen, of niet in de situatie waarin ze zich op dat moment bevinden.

Bekijk ook de getuigenis van Nathalie.

Je winkelmand is leeg.