Terug naar overzicht

Sara had een abortus toen ze 18 was

Net 18, klaar om aan mijn studie te beginnen, een lieve vriend. Maar absoluut niet klaar om samen een kind te verwelkomen.

Ik was net 18 toen ik ongewenst zwanger werd. Ik ging starten aan mijn universitaire studies. Ik vermoedde dat ik zwanger was, maar ging eind augustus nog op vakantie. Ik wou dat “zorgeloos” doen, dus heb ik de zwangerschapstest pas nadien gedaan. En jawel, zwanger. Net 18, klaar om aan mijn studie te beginnen, een lieve vriend. Maar absoluut niet klaar om samen een kind te verwelkomen.

Wij hebben alles geheim gehouden en voor zover ik mij herinner vonden we online waar ik terecht kon voor een abortus. Mijn vriend had het er iets moeilijker mee. Ikzelf was vooral extreem opgelucht dat ik de optie had om de zwangerschap af te breken en dat dit allemaal zeer goed geregeld was. De arts en verpleging hadden een aangenaam babbeltje met mij tijdens de ingreep, ze vroegen naar mijn vakantie en studies.

De tijd in de wachtzaal was het meest vervelende. Je bent bang om iemand tegen te komen die je kent en je wilt eigenlijk sowieso niemand spreken of zien die daar ook zit. Maar buiten die momenten heb ik geen nare herinneringen. Ik heb ook absoluut geen spijt. De abortus viel tijdens mijn eerste week unief. Ik ging met mijn vriend. Nadien gingen we naar de cinema en de dag erna naar de dierentuin. Drie dagen later ging ik terug naar de lessen en dat was dat.

Ik heb het wel nooit aan iemand anders verteld.

Ik vind dat verhalen zoals het mijne heel weinig aan bod komen in de media. Er was geen misbruik, geen ziekte, ik voelde me niet gedwongen. Nee, ik was gewoon jong, verliefd en had onveilige seks maar was zeker nog niet klaar om mama te worden.

Ik heb het wel nooit aan iemand anders verteld. Het is gewoon privé vind ik, en niemand hoeft het te weten, omdat ik geen oordeel of discussie wil.

Ik ben dankbaar dat we deze mogelijkheden hebben in België. Uiteraard was het geen fijne ervaring in mijn leven, maar gelukkig hoefde het niet illegaal of onveilig te gebeuren. Ik kon alles zelf regelen zonder bij mijn ouders aan te kloppen en quasi gratis.

Ik ben dankbaar dat we deze mogelijkheden hebben in België.

Ik heb daarna mijn universitaire studies succesvol afgerond, en ondertussen ben ik een dertiger met een pracht van een dochter.

Sara

Geen twee verhalen over abortus zijn hetzelfde. De reden, de situatie, de ingreep en het verwerkingsproces verlopen voor iedereen anders.
De ervaringen van deze vrouwen tonen dat abortus nooit een gemakkelijke keuze is, het is een beslissing waar je door omstandigheden voor komt te staan. Via hun verhalen willen we informeren, steun bieden en meer begrip creëren.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.