Terug naar overzicht

Waar kun je terecht voor een abortus?

Voor een abortus kun je terecht in een abortuscentrum of in sommige ziekenhuizen.

In een abortuscentrum

De meeste abortussen in Vlaanderen gebeuren in een van de gespecialiseerde abortuscentra.

Luna vzw is de koepelorganisatie van de Nederlandstalige abortuscentra. Op haar website vind je een overzicht van de centra en hun contactgegevens: https://www.abortus.be/

  • Je kunt rechtstreeks terecht in een abortuscentrum, je moet dus niet eerst via een huisarts of gynaecoloog gaan.
  • De centra werken op afspraak, je kunt daarvoor telefonisch contact opnemen. Belangrijk om weten: het is niet omdat je een abortuscentrum opbelt of een afspraak maakt, dat je al zeker moet zijn dat je een abortus wil. Ook als je twijfelt kun je bij hen terecht met al je vragen.
  • De eerste afspraak is sowieso een gesprek, en eventueel een medisch onderzoek om bijvoorbeeld de duur van de zwangerschap vast te stellen. Heb je daarna nog twijfels, dan is een tweede gesprek mogelijk.
  • Beslis je om tot een abortus over te gaan, dan wordt daarvoor een afspraak gepland. Tussen het eerste gesprek en de abortus is er een verplichte wachttijd van minstens zes dagen. Die wachttijd kan enkel worden ingekort als er sprake is van een medische noodsituatie.
  • Na de abortus beslist de arts of een controleafspraak nodig is. De afspraak kan meteen worden ingepland in het abortuscentrum. Of je kunt langsgaan bij je huisarts of gynaecoloog.

In een ziekenhuis

Ook in sommige ziekenhuizen kun je terecht voor een abortus.

Niet elke gynaecoloog voert abortussen uit. Als hij of zij dat niet doet, is er wel een doorverwijsplicht. Dat wil zeggen dat de gynaecoloog je moet vertellen waar of bij welke andere arts je wel terecht kunt voor een abortus.

Tot 12 weken na de bevruchting is een abortus mogelijk om medische of niet-medische redenen. Na die periode kan een abortus enkel nog als er een medische reden is, een afwijking bij de foetus of een risico voor de zwangere vrouw. Zo’n abortus om medische redenen die later dan 12 weken na de bevruchting wordt uitgevoerd, gebeurt sowieso in een ziekenhuis.

Ook een abortus onder volledige verdoving kan enkel in een ziekenhuis.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.