Terug naar overzicht

Genetica: De mens verbeteren?

Het mensenras verbeteren

Al sinds mensenheugenis bestaat de droom om mensen te verbeteren. Eind 19e eeuw introduceerde Francis Galton de ‘eugenetica’: de wetenschap om het mensenras te verbeteren op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Deze wetenschap werd voor het eerst op grote schaal toegepast in Amerika, Nazi-Duitsland en vele andere landen met verplichte sterilisatie en abortus, verplichte huwelijken, rassendiscriminatie en genocide. De toepassingen van eugenetica waren toen zo immoreel, discriminerend en mensonterend, dat het een heel negatief begrip werd.

Door de recente doorbraken in de genetica is de droom tot mensverbetering terug tot leven gekomen. Door genetische tests voor de zwangerschap kan men voorkomen dat kinderen met een aandoening geboren worden. Zwangere vrouwen kunnen hun ongeboren kind laten testen op het syndroom van Down, om daarna al dan niet hun zwangerschap af te breken. Dit is eugenetica, want hiermee neemt het aantal mensen met dit syndroom af.

Cirkel_bol_groen

In IJsland worden jaarlijks amper nog 2 a 3 kinderen geboren met het syndroom van Down. De NIP-test maakt er al geruime tijd (2000) deel uit van van het basispakket aan prenatale onderzoeken dat iedere zwangere vrouw wordt aangeboden.

Heeft de terugbetaling van de NIP-test invloed op het aantal zwangerschapsafbrekingen? Laat ons geen overhaaste conclusies trekken.
Opiniestuk van Heidi Mertes, voorzitter van De Maakbare Mens, over de eerste resultaten van de terugbetaling van de NIP-test.

Interview: Leidt een bloedtest ons naar een perfecte mens?

De wereld morgen. Wat mogen we verwachten van de genetica?

De vooruitgang in de genetica opent nieuwe medische mogelijkheden:

  • Met de NIP-test kan men een foetus testen op het syndroom van Down via het bloed van de moeder. Dankzij de NIPT ontdekten wetenschappers bij een aantal zwangere vrouwen dat ze kanker hadden. Op basis van deze toevallige ontdekking wordt nu gewerkt aan een nieuwe bloedtest om kanker op te sporen.
  • Gentherapie was ooit enorm beloftevol, maar de successen zijn beperkt. Genen repareren, vervangen of uitschakelen lukte niet zonder problemen. Met de recente ontdekking van de Crispr-methode ontvlamt de hoop weer.
  • Mensen reageren verschillend op geneesmiddelen en onderzoekers brengen dit in verband met ons DNA. Geneesmiddelen op maat zijn mogelijk een interessant toekomstverhaal.

Mag alles wat kan? Uiterlijke kenmerken aanpassen is bijvoorbeeld mogelijk met de Crispr-techniek, maar ook wenselijk?

Wetenschappelijke competitie

De wetenschappelijke competitie om mensen te behandelen met de Crispr-techniek is groot. Het gevaar bestaat dat iemand de snelste wil zijn en de techniek onbezonnen toepast. Het zou kunnen dat er ongewenste wijzigingen optreden in het DNA. Het is daarom belangrijk dat onderzoekers de tijd te nemen om de risico’s te ontdekken. Eind 2018 claimde een Chinese onderzoeker de eerste Crispr-baby te hebben gemaakt. Lees meer 

Het is mogelijk om ei- of zaadcellen te corrigeren vóór de bevruchting, zodat een baby wordt geboren zonder een bepaalde erfelijke aandoening. Dit heet ‘kiembaancorrectie’ en  wordt voorlopig niet toegelaten, omdat de techniek nog niet veilig genoeg is.

Hoop op genezing

Zeldzame ziekten noemt men “weesziekten”, omdat ze lange tijd geen aandacht kregen. Dankzij de groeiende genetische kennis kan men nu de oorzaak vinden van een groot aantal van deze weesziekten. Nu moeten inspanningen volgen voor het ontwikkelen van behandelingen voor deze genetische defecten, de zogenaamde weesgeneesmiddelen. Lees meer

Het zoontje van Michel en Sylviane wordt stilaan blind.
Voorlopig is er geen remedie voor zijn zeldzame genetische aandoening. Ze blijven echter hopen op een oplossing zoals gentherapie, stamceltherapie of een bionisch oog. Sylviane vertelt hun verhaal.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.