Terug naar overzicht

Genetica: Je volledige DNA in kaart

Volledige genoomanalyse

Jouw genoom is je volledige genetische code. Het is de opeenvolging van alle letters van jouw DNA die je genen vormen. Het is jouw recept.

8 deelnemers. Wie doet de genoomanalyse en wie niet?

Alle letters van jouw DNA

Een volledige genoomanalyse brengt je volledige genetische code in kaart. Men leest alle letters van je DNA en gaat ze interpreteren. In de praktijk analyseert men vaak niet het genoom van a tot z, maar het belangrijkste deel ervan om sneller tot resultaat te komen en de kosten te drukken. Het resultaat is een rapport met informatie over jou: je uiterlijke kenmerken, je aanleg tot ziektes en andere eigenschappen, meestal in termen van een verhoogd of verlaagd risico.

Overweeg je een genoomanalyse? Hier vind je meer informatie.

Beperkt en mogelijk vertekend beeld

Hoewel we al van heel wat genen weten welke invloed ze hebben op onze gezondheid, zijn er nog veel meer waarvan we de werking niet kennen. Daarom geeft een genoomanalyse altijd een beperkt en mogelijk vertekend beeld.

In de Telefacts-reportage DNA liegt niet, lieten Francesca Vanthielen, Kurt Rogiers, Matthias en Staf Coppens hun genoom analyseren

Steeds eenvoudiger en goedkoper

Tien jaar geleden duurde een genoomanalyse nog weken en kostte het duizenden euro’s. Maar het wordt steeds eenvoudiger en goedkoper. Er zijn al commerciële bedrijven die online genoomanalyses aanbieden. Maar de resultaten zijn niet eenvoudig te interpreteren en zonder begeleiding bestaat het risico dat je de cijfers verkeerd begrijpt.

61,5%  van de Vlamingen is geïnteresseerd om zijn genoom in kaart te laten brengen. Dat blijkt uit een onderzoek van De Maakbare Mens i.s.m. EOS en iVOX (2017). Wie het niet ziet zitten, is vooral bang om zich door het resultaat onnodig zorgen te maken. Wie het wel ziet zitten, wil vooral weten of er een verhoogd risico is op ziekten.

Centra voor Medische Genetica

Als je medische klachten hebt en je vermoedt dat je genen een rol spelen, dan kun je aankloppen bij een Centrum voor Medische Genetica. Je kunt er terecht voor informatie, een test en de nodige begeleiding.

Een volledige genoomanalyse brengt bij iedereen wel een aantal verhoogde en verlaagde risico’s en afwijkingen aan het licht. Niemand is ‘perfect’.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.