Terug naar overzicht

Heb je vragen over een eventueel genetisch risico?

Waar kun je terecht?

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak niet op de hoogte zijn van het verhoogde risico op een erfelijke ziekte . Jammer genoeg weten veel mensen ook niet waar ze terecht kunnen voor meer informatie. In het Centrum voor Medische Genetica komen mensen soms pas terecht nadat een ziek kindje is geboren.

Een Centrum voor Medische Genetica is een dienst van het Universitair Ziekenhuis die is gespecialiseerd in erfelijke ziektes.

Er is een centrum in Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven.

Wanneer een afspraak maken?

Ben je getrouwd met iemand uit je familie en denken jullie aan kinderen? Is er een ziekte die voorkomt bij meerdere familieleden? Dan maak je best een afspraak voor een gesprek.

Het is aangeraden om een afspraak te maken vóór je zwanger bent. Ben je al zwanger en heb je vragen na het lezen van onze folder, neem dan ook gerust contact op met het Centrum voor Medische Genetica.

Je kunt een afspraak maken met een dokter. Heb je graag een vrouwelijke dokter, zeg dit dan bij het maken van de afspraak. Het is belangrijk dat jullie samen komen als koppel. Als er geen opvang is voor jullie kinderen dan kunnen zij mee, in de meeste centra.

Wat gebeurt er tijdens de afspraak?

In een gesprek zal de dokter vragen naar jullie gezondheid en naar de gezondheid van familieleden en gaat men na of er een risico is. Zijn er aanwijzingen dat jullie een groter risico hebben om een ziekte door te geven aan jullie kind, dan kan men een test doen.

Enkel als jullie dat willen wordt met een bloedonderzoek nagegaan of jullie drager zijn van een erfelijke ziekte. Als er een hoger risico wordt ontdekt, biedt de geneeskunde verschillende mogelijkheden om de ziekte te voorkomen.

Op basis van de ernst van de aandoening en hoe groot het risico is, begeleidt het centrum de ouders bij het nemen van een beslissing en het vervullen van hun kinderwens. De dokter zal alle mogelijkheden met jullie bespreken zodat jullie een goede beslissing kunnen nemen.

Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.