Terug naar overzicht

Waarom is het risico groter?

Bij huwelijken tussen mensen uit dezelfde familie gaat het meestal om een huwelijk tussen neef en nicht, soms ook tussen oom en nicht. Als deze koppels kinderen krijgen, bestaat er een groter risico op bepaalde erfelijke ziektes bij deze kinderen.

Hoe komt dat?

Als drager van een erfelijke fout ben je zelf meestal niet ziek, veel mensen weten helemaal niet dat ze drager zijn van een ziekte, maar kan je de ziekte wel doorgeven aan je kinderen. Als ouders allebei dezelfde fout doorgeven krijgt het kind de ziekte.

Bij familieleden is de kans groter dat zij allebei drager zijn van dezelfde ziekte. Vooral als in de familie al eerder een kind werd geboren met een erfelijke ziekte kan dat betekenen dat veel familieleden drager zijn. Dat komt omdat familieleden dezelfde voorouders hebben. Dezelfde erfelijke fouten worden zo van generatie op generatie doorgegeven.

Ook bij ouders die geen familie zijn van elkaar, worden soms kinderen geboren met een erfelijke ziekte. Maar het risico is bij hen kleiner.

Ziek of drager van de ziekte

Een hoger risico wil niet zeggen dat elk kind uit elk familiehuwelijk ziek is of zal worden. Het kind kan ook gezond zijn of enkel drager zijn van de ziekte. Is jullie kind drager, dan is het zelf niet ziek, maar kan het later wel de ziekte doorgeven aan zijn of haar eigen kinderen.

Om welke ziektes gaat het?

Sommige van deze ziektes komen vrij veel voor, zoals erfelijke vormen van bloedarmoede (sikkelcelanemie, thalassemie), mucoviscidose en bepaalde spierziektes. Andere zijn zeldzame ziektes die heel ernstig kunnen zijn en waarbij wordt verwacht dat het kind niet lang zal leven.

 

Consanguiniteit- uitdieping - hoger risico

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.