Terug naar overzicht

Wat is een erfelijke ziekte?

Van generatie op generatie

Kinderen lijken op hun ouders, grootouders en andere familieleden. Ze hebben bijvoorbeeld de ogen van papa of de krullen van mama. Kinderen krijgen eigenschappen van hun ouders. Die eigenschappen worden van generatie op generatie doorgegeven via het erfelijk materiaal.

We dragen allemaal erfelijk materiaal van onze beide ouders in ons lichaam, en dat geven we door aan onze kinderen. Jammer genoeg kunnen we zo ook sommige ziektes doorgeven. Zelfs als je als ouder zelf niet ziek bent, kun je een ziekte doorgeven aan je kind.

Erfelijke ziektes ontstaan door fouten in het erfelijk materiaal. Ieder van ons heeft zulke fouten in zijn erfelijk materiaal.

Voor sommige ziektes moet je zowel van vader als van moeder dezelfde fout overerven, dit zijn recessief erfelijke ziektes. Wie het foutje maar één keer kreeg, is drager. Een drager is zelf niet ziek, maar kan de fout wel doorgeven. Soms weet je als ouder niet dat je drager bent van een erfelijke ziekte.

Hoe wordt een erfelijke ziekte doorgegeven?

Mama en papa geven elk de helft van hun erfelijk materiaal door.

consanguiniteit_schema erfelijke ziekten

 

Geef je allebei een gezond deel door (wit vlakje), dan is het kind gezond.

Geef je allebei een fout in het erfelijk materiaal door (bruin vlakje), dan is het kind ziek.

Geeft een van jullie de fout door, dan is het kind enkel drager van de ziekte en wordt het niet ziek. Het kind is dan zelf niet ziek, maar kan de fout wel verder doorgeven.

De kans dat je allebei drager bent van zo’n foutje is groter als je een gemeenschappelijke voorouder hebt die dat foutje ook bezat. Vooral als in je familie eerder een kindje werd geboren met een (erfelijke) ziekte kan het zijn dat jullie zelf ook drager zijn. Dan is de kans op een kind met dezelfde ziekte groot.

Het is belangrijk om uit te zoeken of bij jullie het risico op een kind met een ziekte groter is. Liefst voor je zwanger wordt. Want soms kun je iets doen om te voorkomen dat je een ziek kind krijgt.

Overerving in beeld:

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.