Terug naar overzicht

Genetica: Testen tijdens de zwangerschap

De NIP-test

Tijdens de zwangerschap kan men met een prenatale test nagaan of het kind een aandoening heeft. Een bekend voorbeeld is de test voor het syndroom van Down, die sinds 2014 vooral via de NIP-test wordt uitgevoerd.

In Belgiƫ kan elke zwangere vrouw deze test laten uitvoeren, maar hij is vooral nuttig voor wie een verhoogd risico heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vrouwen die op latere leeftijd zwanger zijn of wanneer er aanwijzingen zijn op de echografie.

Andere prenatale genetische testen zijn de vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Deze testen kunnen opsporen of de foetus een genetische aandoening heeft.

Een NIP-test biedt geen zekerheid. Als je abortus overweegt na een afwijkend NIPT-resultaat, is het belangrijk dat je eerst een vruchtwaterpunctie laat uitvoeren om zeker te zijn dat de foetus inderdaad een chromosomale afwijking heeft. Een vruchtwaterpunctie leidt in zeldzame gevallen tot een miskraam.

Beslissingen na het resultaat van de test

Het is belangrijk dat je vooraf overweegt wat je gaat doen met de resultaten van de test. Iedereen hoopt op een positieve uitkomst, maar wat als het niet zo is? Dit kan leiden tot moeilijke beslissingen, zoals het afbreken van de zwangerschap.

Eenzelfde resultaat hoeft niet voor alle ouders tot dezelfde beslissing te leiden. Het ene koppel zal kiezen voor abortus, het andere niet. Dat hangt af van veel factoren, maar ook van de vraag wat we zien als een (ernstige) beperking en wat niet.

De regering besliste om de NIP-test in Belgiƫ voor iedereen zo goed als gratis te maken. Opiniemakers vragen zich af of ouders zich nog vrij voelen om de test niet te doen. Het is zo gangbaar dat er sprake kan zijn van maatschappelijke druk.

Cirkel De Maakbare Mens geel

59,4% van de Vlamingen zou kiezen voor abortus als uit een genetische test zou blijken dat de foetus het Syndroom van Down heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van De Maakbare Mens i.s.m. EOS en iVOX (2017) Lees meer

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.