Terug naar overzicht

Gezondheid verbeteren met app?

Gezondheidsapps geven je de kans voor een stukje je eigen gezondheid mee in handen te nemen. Je houdt zelf letterlijk en figuurlijk mee een vinger aan de pols. Tegelijkertijd vervangen ze natuurlijk nooit de vertrouwensband die je met je zorgverstrekker hebt opgebouwd.   

citaat focusgroep gezondheidsapps chronische aandoening zelfbeschikking
citaat focusgroep preventie niet gefixeerd

Kies een app die je motiveert

Gezondheidsapps vestigen je aandacht op je gezondheid en vaak motiveren ze je om er extra zorg voor te dragen. Je stelt dan positief gezondheidsgedrag. Ja, het kan werkelijk helpen om meer te gaan bewegen wanneer een stappenteller in je broekzak bliept. Helemaal omdat je oppeppers en positieve boodschappen ontvangt wanneer je het goed doet en je doelen haalt. Wie ontvangt nu niet graag een schouderklopje of opgestoken duim?

citaat focusgroep Google fit motivatie

Wis de apps die je onnodig bezorgd maken

De afstand tot je app is letterlijk klein. Hij is vlakbij jou: op je smartphone of gsm. Dat kan leiden tot een vorm van afhankelijkheid. Volgens de Vlaamse Digimeter lijdt 1 op 3 smartphonegebruikers aan ‘digibesitas’!  

Als je gezondheidsapp je te pas en te onpas een melding stuurt, word jij daar misschien zenuwachtig of zelfs angstig van. De niet-aflatende meldingen kunnen gaan vervelen en hun effect kan afstompen of averechts werken.  

Apps kunnen ook angst opwekken als ze je het gevoel geven dat je constant wordt gecontroleerd. Wanneer ze te veel gegevens vragen die als vanzelf symptomen lijken te worden. Wanneer ze je gewoon te veel extra druk opleggen en er een fixatie op gezondheid ontstaat.  

enquete gezondheidsapps waarom geen gezondheidsapp

Onthoud: jij beslist of je een app installeert of niet

De vraag die er werkelijk toe doet, is welke plaats je aan de gezondheidsapp geeft, welk belang je eraan hecht. Bekijk jij hem wanneer jij er zin of tijd voor hebt, als je er echt medisch nood aan hebt, of laat je ze je leven binnen dringen?  

citaat focusgroep gezondheidsapps als reminder

Je denkt best goed na wat jouw eigen gezondheidsdoelen: zijn ze haalbaar, waarom vind je ze belangrijk en hoe kan je app je daarin steunen

citaat focusgroep slecht gevoel doel niet gehaald
  • Gezondheidsapps kunnen je motiveren om gezonder te leven.
  • Ze kunnen je ook zenuwachtig of onnodig angstig maken.
  • Welke plaats geef jij de app? Wat verwacht je van jezelf, je zorgprofessional, en je app?
  • Een gezondheidsapp vervangt geen zorgverlener.

 

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.