Terug naar overzicht

Euthanasie, orgaandonatie en lichaamsdonatie

Veel mensen stellen zich de vraag of euthanasie, orgaandonatie en lichaamsdonatie kunnen worden gecombineerd. Niet alle combinaties zijn mogelijk, dat wil echter niet zeggen dat je tijdens je leven reeds een keuze moet maken.

Lichaamsdonatie, maar zeker euthanasie en orgaandonatie is slechts in specifieke omstandigheden mogelijk. Uiteraard kan je niet op voorhand weten in welke omstandigheden je zal overlijden. Het is dus geen enkel probleem als je je wil voor deze verschillende beslissingen kenbaar maakt. Bij je overlijden zal men naargelang de omstandigheden volgens je wensen handelen.

Wat orgaandonatie en lichaamsdonatie betreft, deze zijn niet te combineren. Heb je beide geregistreerd en kom je bij je overlijden in aanmerking als orgaandonor dan zullen je organen worden gedoneerd. Na orgaandonatie is lichaamsdonatie niet meer mogelijk. Orgaandonatie gaat dus voor op lichaamsdonatie. Met orgaandonatie kan men onmiddellijk verschillende patiƫnten transplanteren en dus levens redden. Dit primeert logischerwijs op het gebruik van een lichaam voor opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Kom je niet in aanmerking als orgaandonor dan zal men je wens om je lichaam te schenken aan de wetenschap respecteren.

Euthanasie en orgaandonatie zijn combineerbaar. De euthanasie gebeurt dan in een ziekenhuis zodat men onmiddellijk na het overlijden de organen kan uitnemen voor transplantatie.

Euthanasie en lichaamsdonatie zijn ook combineerbaar.

Je winkelmand is leeg.