Terug naar overzicht

Orgaandonatie na overlijden

In sommige gevallen komen de organen van een overledene in aanmerking voor orgaandonatie. De Belgische wetgeving zegt dat elke overledene als een donor wordt beschouwd tenzij die persoon tijdens zijn leven liet registreren geen donor te willen zijn. Je kan ook laten registreren dat je wel orgaandonor wil zijn indien je bij je overlijden in aanmerking zou komen, dit om te voorkomen dat je familie in jouw plaats moet beslissen.

Voor registratie van een toestemming of afwijzing van orgaandonatie kan je terecht bij de dienst burgerzaken bij je gemeente. Je vult er dit formulier in. Je registratie wordt opgenomen in het rijksregister, dat wordt geraadpleegd bij elk sterfgeval waarbij de overledene in aanmerking zou komen om organen te doneren.

Is er bij een overledene die in aanmerking komt als donor geen registratie in het donorregister, dan peilt men bij de naaste familie naar de opinie van de overledene. Door een donorkaartje in te vullen of door er met hen eens over te praten, kan je ervoor zorgen dat ze weten hoe ze je wens kunnen respecteren. Meer informatie over orgaandonatie vind je hier.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.