Terug naar overzicht

De maakbaarheid van de mens

De mens is maakbaar. Zowel fysiek als mentaal kan een mens gekneed worden met behulp van technologieën, opvoeding, onderwijs en informatie.

De Maakbare Mens vzw focust zich in haar acties en educatie op het fysiek ingrijpen op de mens met het gebruik van technologie, om te veranderen, te verbeteren of te genezen. Dit omvat een uitgebreid en heel divers terrein. Er kan op microscopische schaal ingegrepen worden zoals het testen en manipuleren van genen, het toepassen van stamcellen en nanotechnologie. Of op grotere schaal zoals het gebruik van protheses, implantaten, chirurgie en orgaantransplantatie. Het gaat hier dus om heel uiteenlopende technologieën die allemaal één doel gemeen hebben: de fysieke mens kneden.

Altijd al geweest

De maakbaarheid van de mens is een gegeven, geen ideologie. De mens was al bij zijn ontstaan fysiek maakbaar. Primitieve werktuigen zoals stenen en kledij kan je zien als een onderdeel van de mens om die te verbeteren. Kledij maakt een mens beter bestand tegen koude. Een steen maakt een mens sterker en gevaarlijker voor vijanden en prooien. Controversiëler wordt het wanneer ingegrepen wordt op het lichaam zelf. Nog vrij onschuldig is het inbrengen van lenzen om terug beter te kunnen zien, maar het wordt al snel delicater als je iemands genen wijzigt, operatieve ingrepen uitvoert of implantaten in de hersenen inbrengt om iemands persoonlijkheid te wijzigen.

Vele houdingen

Wat wel een ideologie is, is het transhumanisme. Deze ideologie stelt het verbeteren van de mens als een morele deugd of plicht, in tegenstelling tot het reguliere humanisme dat de mens zoals ze nu is centraal plaatst. Vaak zien transhumanisten het verbeteren van de mens als een verderzetting van de evolutie, waarbij we in de toekomst nog slimmer, sterker en gezonder zullen zijn dan nu. Het transhumanisme is maar één houding tegenover de maakbaarheid van de mens. Een tegenovergestelde visie is het bioconservatisme, dat heel sceptisch staat tegenover fysieke ingrepen op de mens. Tussen het transhumanisme en het bioconservatisme bevindt zich een breed spectrum aan meningen en visies, waarbij de oordelen afhangen van de mate van ingrijpen, de gehanteerde technologie, de gevolgen voor latere generaties, de maatschappelijke en economische gevolgen

Opvallende ontwikkelingen

Om gericht te kunnen werken en het overzicht te bewaren werkt De Maakbare Mens vzw in een aantal omlijnde werkdomeinen. Het zijn thema’s die tegenwoordig een snelle ontwikkeling doormaken en het individu en maatschappij sterk beïnvloeden. Zo ondergaat bijvoorbeeld de genetica sinds de jaren 90 een razendsnelle ontwikkeling. Recent nog werd de CRISPR-techniek ontwikkeld waarmee men nauwkeurig genen kan wijzigen. Voor het eerst slaagde men er met deze techniek in embryo’s te wijzigen, want tot heel wat gemengde en bezorgde reacties leidde.

De werkdomeinen van De Maakbare Mens vzw zijn:

Je winkelmand is leeg.