Terug naar overzicht

Transgender

De maakbaarheid van de mens houdt ook de maakbaarheid van geslacht en gender in. Dankzij medische technologieën kunnen we fysiek ons geslacht veranderen. Met sociaal-culturele en juridische aanpassingen kunnen we ook een nieuwe invulling geven aan mannelijkheid, vrouwelijkheid en gender in het algemeen.

Wat is transgender?

Transgender is een koepelbegrip voor alles wat te maken heeft met het afwijken van de heersende verwachtingen op vlak van geslacht en gender. Het is het tegengestelde van ‘cisgender’, waarbij je biologische geslacht overeenkomt met je genderidentiteit.

Transgender omvat transseksualiteit, transgenderisme en travestie.  Çavaria, de organisatie die de belangen van holebi’s en transgenderpersonen verdedigt, geeft volgende definities aan de begrippen:

Een travestiet is iemand die zich sporadisch of regelmatig kleedt in kledij die cultureel met het andere geslacht wordt geassocieerd.

Een transgenderist is iemand die zich niet herkent in zijn of haar geboortegeslacht, en zich dus eerder mannelijker of vrouwelijker voelt, of zich helemaal niet terugvindt in de man-vrouw-opdeling.

Een transseksueel is iemand die zich niet in zijn of haar geboortegeslacht herkent, en dit in meer of mindere mate willen laten aanpassen door gebruik van hormonen en/of operatieve ingrepen.

Transgender is dus meer dan zomaar een man of vrouw die zich laat ombouwen naar het andere geslacht. Transgender uit zich in tal van verschillende vormen, gaande van enkel je gedrag en kledij aanpassen tot een complete geslachtsoperatie.

De transgender paraplu, met de verschillende vormen van transgender (Bron: Transgender Infopunt)

Binair denken

Onze samenleving denkt heel binair als het over geslachten gaat. Je bent ofwel man, ofwel vrouw. Dat zie je bijvoorbeeld in onze taal, je wordt aangesproken als een hij of een zij. En op onze identiteitskaart, je staat in België in het rijksregister als man of als vrouw ingeschreven. Andere keuzemogelijkheden heb je niet.

Het feit dat je geslacht vermeld wordt op je identiteitskaart, samen met je naam, geboortedatum en nationaliteit geeft aan dat onze maatschappij veel belang hecht aan je geboortegeslacht. Nochtans is een geboortegeslacht vanuit administratief oogpunt weinig relevant. Beide geslachten zijn in principe gelijk voor de wet. Er gaan dan ook vanuit juridische hoek verschillende stemmen op om geslacht niet langer deel te laten uitmaken van de juridische en burgerlijke identiteit van een persoon.

De laatste decennia worden er meer en meer vragen gesteld bij het binair denken over man en vrouw. Enerzijds ontstaat er door progressieve culturele ontwikkelingen meer tolerantie tegenover transgenders, anderzijds bieden nieuwe technologische ontwikkelingen de mogelijkheid om je geslacht ook fysiek aan te passen. Spijtig genoeg zit het binair denken nog sterk ingebakken bij heel wat mensen, waardoor transgenders vaak opbotsen tegen onbegrip, vooroordelen en discriminatie, en zelfs met geweld geconfronteerd worden.

Als vrijzinnig-humanistische organisatie wil De Maakbare Mens samen met andere organisaties dit binaire denken doorbreken en opkomen voor de rechten van transgenders.

Transseksualiteit

Komt je fysieke uiterlijk niet overeen met hoe je je voelt, met je genderidentiteit? En neem je geen genoegen met louter een verandering in kledij of gedrag, dan kan je een aantal mogelijkheden overwegen. Hier een greep uit de meest bekende:

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een van deze twee organisaties:

Transgender Infopunt: een infopunt verbonden aan het Centrum voor Seksualiteit en Gender aan het UZ Gent, transgenderinfo.be, 0800 96 316, contact@transgenderinfo.be

Çavaria, koepelorganisatie voor organisaties uit de holebi- en transgendergemeenschap, cavaria.be, 09 223 69 29, info@cavaria.be

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.