Terug naar overzicht

Campagne ‘Koelkast of medicijnkast?’

De campagne ‘Koelkast of medicijnkast?’ gaat over de medicalisering van onze voeding. We werpen een kritische blik op de vele gezondheidsbeweringen over voedingsproducten.

Het is bijna onmogelijk om door het bos de bomen nog te zien tussen de wildgroei aan gezondheidsbeweringen over voeding op verpakkingen, in de media en reclame. Sommige beweringen over gezonde voeding neem je best met een korrel zout.

De Maakbare Mens onderwierp de wereld van functionele voedingsmiddelen en voedingssupplementen aan een grondig onderzoek. Het gaat om producten die een gezondheidsbonus beloven: fruitsap met toegevoegde vitamines, cholesterolverlagende margarine, darmfloraregulerende drankjes, pilletjes voor een beter geheugen…

Wat zeggen deze producten over de manier waarop we met voeding omgaan? Hoe betrouwbaar zijn de vele gezondheidsbeweringen? Wat zegt de wet over gezondheidsbeweringen in reclame? Is functionele voeding populair? Wordt cosmetische voeding de nieuwe hype? Op deze en andere vragen vind je een antwoord in de brochure ‘Koelkast of medicijnkast?’.

Waarom deze campagne?

Met deze campagne wil De Maakbare Mens vzw functionele voedingsmiddelen en voedingssupplementen plaatsen in het breder kader van de medicalisering van onze voeding.

Aan de hand van voorbeelden van gezondheidsbeweringen willen we ook verduidelijken wat wetenschap nu precies is. We willen duidelijk maken dat het niet is omdat iets wetenschappelijk lijkt, het ook wetenschappelijk is.

Je winkelmand is leeg.