Terug naar overzicht

Ethische vragen bij medicalisering

Medicalisering confronteert ons met heel wat vragen, zoals: is gezondheidscommunicatie eerlijk, welke belang heeft de farmaceutische industrie, en welke zorg is terugbetaalbaar?

Werkwijze en verantwoordelijkheden van de farmaceutische industrie

Er rijzen heel wat vragen op in verband met de werkwijze en de verantwoordelijkheden van de farmaceutische industrie. Hoewel alles in het teken lijkt te staan van onze gezondheid, spelen ook marktmechanismen een rol. Of die werkelijk onze gezondheid ten goede komen, is twijfelachtig.

Terugbetaling door ziekteverzekering

Wanneer we steeds meer dokters bezoeken en steeds meer medicatie gebruiken moet iemand die betalen. In ons huidig systeem van ziekteverzekering draagt de overheid een belangrijk deel van de kosten mee. Maar men kan het geld maar een keer besteden, er moeten dus beleidskeuzes worden gemaakt wil onze exploderende gezondheidszorg betaalbaar blijven.

Grens tussen genezing en verbetering

De grens tussen genezing en verbetering is vaag. Welke ‘medische ingrepen’ vinden we aanvaardbaar en welke niet? Welke middelen mag een sporter of student wel nemen en welke niet om zijn prestaties te verbeteren?

De norm verandert

Door het grote accent op gezondheid, veranderd ook de norm. Gezond (en sportief, en gelukkig) is de norm, ziek is de afwijking van de norm. Maar hoe moeten we kijken naar iemand met een ongezonde levensstijl of een zwakkere gezondheid? Is die persoon slachtoffer, of verantwoordelijke?

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.