Terug naar overzicht

Genezing versus verbetering

Medicalisering brengt ons bij de grens tussen genezen en verbeteren. Heel wat medicatie werd ontwikkeld voor de behandeling van ziekten, maar blijkt ook positieve effecten te hebben bij gezonde personen.

EPO

Het dopingmiddel EPO werd ontwikkeld als geneesmiddel voor mensen met een slechte nierfunctie die ondanks dialyse bloedarmoede kregen door een gebrek aan EPO. EPO is immers een hormoon dat bij gezonde mensen in de nieren wordt gemaakt en de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert.

EPO wordt ook gegeven aan kankerpatiënten om bloedarmoede te voorkomen. Bij hen worden de rode bloedcellen door de chemotherapie vernietigd.

Sporters gebruiken EPO omdat de extra rode bloedcellen ervoor zorgen dat hun bloed beter zuurstof en koolstofdioxide kan transporteren.

Rilatine

Rilatine dat door patiënten met ADHD als medicijn wordt ingenomen om normaal te kunnen functioneren, maar door gezonde studenten om beter te presteren tijdens de examens.

Plastische chirurgie

De plastische chirurgie werd oorspronkelijk ontwikkeld om personen met aangeboren of door een ongeluk veroorzaakte misvormingen te behandelen. Het is niet toevallig dat de plastische chirurgie tijdens en na de wereldoorlogen grote stappen vooruit maakte.

Nu wordt deze tak van de plastische chirurgie de reconstructieve chirurgie genoemd, maar is er ook de esthetische chirurgie. De esthetische chirurgie gebruikt dezelfde technieken om het uiterlijk van mensen aan te passen zonder dat er een medische noodzaak of een duidelijke afwijking is.

 

Je winkelmand is leeg.