Terug naar overzicht

Overconsumptie van medicatie

Een van de duidelijke vormen van medicalisering is het steeds meer voorschrijven en gebruiken van medicatie.

Antibiotica

Ontstaan

In 1928 ontdekt Alexander Flemming de antibacteriële stof penicilline. Daarmee werd het eerste algemeen bruikbare antibioticum ontwikkeld. Dat is een stof die bacteriën bestrijdt.

Antibiotica werden beschouwd als wondermiddelen met een grote effectiviteit en weinig bijwerkingen. Lange tijd werden antibiotica dan ook vlot voorgeschreven en ingenomen.

Correct gebruik

Door veelvuldig gebruik van antibiotica worden bacteriën er ongevoelig voor. De middelen gaan dus minder goed werken. Daarom wordt er nu veel aandacht besteed aan het correct gebruik van antibiotica.

Ook de Belgische overheid sensibiliseert artsen en de bevolking om antibiotica enkel voor te schrijven en te gebruiken indien nodig en gepast. Tegen virale infecties of koorts helpt antibiotica niet. Het is ook geen preventief medicijn.

Antidepressiva, slaap- en kalmeermiddelen

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het medicatiegebruik in België. Daaruit blijkt dat ons land een van de koplopers is in Europa wat het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen en antidepressiva betreft.

Dit roept vragen op:

ADHD en Rilatine

De laatste jaren wordt de diagnose ADHD meer gesteld en wordt deze medicatie ook meer voorgeschreven. De vraag is of de diagnose ADHD niet te makkelijk wordt gesteld.

Langdurig innemen van deze medicatie door kinderen en jongeren is niet altijd zonder gevaar en de effecten ervan op langere termijn zijn onduidelijk.

Daarnaast wordt Rilatine ook gebruikt door personen bij wie de diagnose ADHD niet werd gesteld, bijvoorbeeld door studenten in de examenperiode om de concentratie te vergroten.

 

 

Je winkelmand is leeg.