Terug naar overzicht

Medicalisering, wat is dat?

Medicalisering is de maatschappelijke tendens waarbij normale levensprocessen in termen van ziekte en gezondheid worden gezien.

De oplossing voor elk probleem lijkt men steeds vaker bij de dokter te vinden. De term medicalisering wordt meestal gebruikt in negatieve zin. Het is vaak een kritiek op de invloed van de medische wereld op ons leven en op de werkwijze van de farmaceutische industrie.

Voorbeelden

Medicalisering van onze voeding

Sinds een aantal jaren prijst men meer en meer voedingsmiddelen aan omdat ze een positief effect zouden hebben op de gezondheid, zoals cholesterolverlagende margarines, darmregulerende yoghurts of allerhande voedingssuplementen. Vroeger diende voeding om onze honger te stillen, nu moet ze vooral gezond zijn.

Geboorte en sterfte

Zowel geboren worden als sterven doen we steeds meer in een ziekenhuis. Terwijl mensen dat soms niet eens zelf verkiezen en het vaak ook niet noodzakelijk is. Nochtans moeten we niet zo ver terug in de tijd om te weten dat het ook anders zou kunnen.

Schoonheid

Onze schoonheid is gemedicaliseerd. Er heeft zich in het ziekenhuis een aanbod gevestigd die zich met onze schoonheid bezig houdt, de plastische chirurgie. Er zijn medische redenen om plastische chirurgie te ondergaan, maar het aantal redenen en mogelijkheden om een ingreep te ondergaan is de laatste jaren erg gegroeid. Ook anti-rimpelcrèmes en vermageringsmiddelen vind je bij de apotheek. Ze worden dus als medicatie verkocht.

Natuurlijke processen

Veel andere menselijke natuurlijke processen krijgen een medische bijklank:

 

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.