Terug naar overzicht

Eurotransplant: de eerlijke verdeling van organen

Bij elke transplantatie is het een uitdaging voor de artsen om voor de patiënt een geschikt donororgaan te vinden zodat de kans op afstoting zo klein mogelijk is. Het is ook belangrijk dat men de beschikbare organen zo efficiënt en eerlijk mogelijk toewijst aan de wachtenden. Op die manier kan men het grootste aantal mensen redden. Al snel ontstond dan ook het idee om een overkoepelende organisatie op te richten die deze taak op zich neemt, over verschillende landen heen. Eurotransplant werd in 1967 opgericht en overkoepelt alle transplantatiecentra van Duitsland, België, Luxemburg, Nederland, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. Eurotransplant zorgt ervoor dat elk beschikbaar orgaan bij de meest geschikte persoon terechtkomt.

Eurotransplant houdt per orgaan een wachtlijst bij. Om te bepalen wie op de lijst een vrijgekomen orgaan krijgt, baseert men zich op een aantal criteria. Uiteraard weefseltype en bloedgroep, maar er wordt ook rekening gehouden met de medische dringendheid voor de ontvanger en met de geografische afstand tussen donor en ontvanger. Dat laatste lijkt op het eerste zicht vreemd, maar elk orgaan kan buiten het lichaam maar een beperkte tijd worden bewaard zonder dat het onherstelbare schade oploopt. Op die manier is het aangeraden dat de afstand tussen donor en ontvanger zo minimaal mogelijk is.

Eurotransplant beheert en publiceert cijfermateriaal rond orgaandonatie en -transplantatie. Ieder jaar brengt Eurotransplant een jaarverslag uit waar je de meest recente cijfers kan terugvinden in verband met wachtlijsten, overlijdens op de wachtlijst, aantal uitgevoerde transplantaties en dergelijke.

Je winkelmand is leeg.