Terug naar overzicht

Hoe als gemeente orgaandonatie stimuleren?

Via de dienst bevolking of burgerzaken van de gemeente waar je gedomicilieerd bent, kun je je wil over orgaandonatie registreren. Steden, gemeenten en lokale diensten zijn dus uitstekend geplaatst om hun bevolking te informeren over het belang van orgaandonatie. Hoe pak je dat aan?

Gids orgaandonatie voor steden, gemeenten en lokale diensten

Met de ‘Gids orgaandonatie’ ondersteunt De Maakbare Mens lokale overheden en diensten bij het informeren van hun burgers over het belang van orgaandonatie. De gids bevat alle nodige informatie en praktische tips om op lokaal niveau rond orgaandonatie aan de slag te gaan.

Meer informatie over de gids en bestellen, kan hier.

De ‘Gids orgaandonatie voor steden, gemeenten en lokale diensten’ kwam tot stand na een onderzoek van De Maakbare Mens. We stelden vast dat de meeste steden en gemeenten op hun website aandacht besteden aan orgaandonatie, maar dat er toch kansen blijven liggen.

Onderzoek: welke informatie bieden steden en gemeenten op hun website?

De Maakbare Mens onderzocht in 2015 welke informatie er te vinden is over orgaandonatie en registratie op de websites van de 327 Vlaamse en Brusselse gemeenten.

De betrokken stad of gemeente kreeg persoonlijke feedback. Daarnaast is er een onderzoeksrapport dat de resultaten groepeert per provincie. Het rapport is hier te consulteren: Lees het rapport

De belangrijkste resultaten van het onderzoek:

Bijna alle (92%) Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten informeren hun burgers via de website over registratie als orgaandonor. Deze informatie is meestal (88%) met een beperkt aantal clicks op een logische plaats terug te vinden op de website.

Enkele gemeenten (13%) tonen het belang van registratie uitstekend aan. Zij wijzen zowel op het tekort aan donororganen en het bestaan van wachtlijsten, als op het feit dat een registratie de familie een moeilijke keuze bespaart. Een vierde van de steden en gemeenten (25%) geeft met 1 argument aan waarom registratie belangrijk is. De helft van de gemeenten (50%) toont het belang van registratie op geen enkele manier aan.

De praktische informatie is meestal aanwezig. De meeste websites vermelden duidelijk waar je je moet aanmelden voor registratie (84%), wat je moet meebrengen (32%), hoeveel het kost (29%) en hoe de registratie verloopt (75%). Dit is essentiële informatie die op de website van elk lokaal bestuur moet staan.

Achtergrondinformatie over orgaandonatie en – transplantatie wordt meegegeven op 8% van de websites. Steden en gemeenten kiezen vooral om de informatie te beperken tot de hoogst nodige praktische zaken.

65% van de steden en gemeenten lichten de registratie van de wilsverklaring euthanasie toe, 14% biedt informatie aan over het lichaam afstaan aan de wetenschap. Registratie voor euthanasie kan in de meeste gevallen in het gemeentehuis, terwijl men voor lichaamsafstand aan de wetenschap moet aankloppen bij een Vlaamse universiteit.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.