Terug naar overzicht

Ik wil orgaandonor worden

Je wil orgaandonor worden? Je kunt je wens op verschillende manieren kenbaar maken.

1. Registreer je

Je kunt je officieel laten registreren in het Register van orgaandonoren op 3 manieren:

  • Ga langs bij de dienst Bevolking van je gemeente of stad.
    Ga je graag voorbereid langs? Dan kun je dit formulier afdrukken en ingevuld meenemen. 
  • Registreer je bij je huisarts: ook je arts kan voor jou je wens registreren in het Register van orgaandonoren.  

Je kunt je registratie op elk moment terug wijzigen.

2. Steek een briefje in je portefeuille

De wet benadrukt dat jouw keuze ook wordt gerespecteerd als er ‘een geschreven document’ is waarop je wens staat. Je kunt dus ook duidelijk maken of je orgaandonor wil zijn of niet met een kaartje of briefje. Dat kun je bijvoorbeeld in je portefeuille bij je identiteitskaart steken.

Je kunt zelf een brief schrijven of een voorgedrukt donorkaartje gebruiken. Wie op zoek is naar een donorkaartje, kan er eentje vinden aan de achterkant van deze brochure.

3. Praat erover

De wet zegt ook dat je keuze wordt gerespecteerd als er een ‘mondelinge verklaring aan een vertrouwenspersoon’ is. Praat over orgaandonatie met je familie of goede vrienden. Als je ooit in aanmerking komt voor orgaandonatie, dan kunnen zij ervoor zorgen dat jouw wens gerespecteerd wordt.

Het is sowieso zinvol om je familie te laten weten wat je vindt van orgaandonatie. Als zij als nabestaanden ooit met de vraag geconfronteerd worden, dan weten ze wat jouw keuze is. Dat kan hen twijfel en moeilijkheden besparen. En het kan hen troosten als ze er zeker van zijn dat ze jouw wens naleven.

Waarom is praten over orgaandonatie belangrijk?

Naïma Alou Issa, intercultureel bemiddelaar van het UZ Antwerpen, vertelt waarom zij het belangrijk vindt om met elkaar te praten over orgaandonatie:

Welke manier je ook kiest, het belangrijkste is dat je laat weten hoe je denkt over orgaandonatie. Hopelijk gebeurt het nooit, maar je familie kan plots geconfronteerd worden met de vraag. Het overkwam Husniye, haar broer redde 3 levens met orgaandonatie.

Wordt mijn wens gerespecteerd?

In principe is iedereen een mogelijke orgaandonor. De Belgische wet gaat uit van de ‘veronderstelde toestemming’: als je geen keuze liet registreren, dan gaat men ervan uit dat je toestemming geeft. Maar niet iedereen wil orgaandonor zijn, daarom is het mogelijk geworden om te laten registreren of je wel of niet donor wil zijn.

Wat gebeurt er als je overlijdt en je komt in aanmerking als orgaandonor:

  • Eerst kijkt men het Register van orgaandonoren na. Staat daar dat je orgaandonor wil zijn, dan brengt men je familie op de hoogte en wordt alles in gereedheid gebracht voor de orgaandonatie. Staat in het register dat je geen orgaandonor wil zijn, dan wordt je lichaam overgedragen aan het mortuarium of de begrafenisondernemer.
  • Liet je geen keuze registreren, dan zal men praten met je familie. Mogelijk weten zij wat je vond van orgaandonatie. Als er dan een kaartje of een brief is of jullie hebben er ooit over gepraat, dan weten ze wat je wil en kunnen ze jouw wens respecteren.
  • Weet je familie niet wat je wilde, dan is dat voor hen een heel moeilijke vraag op een emotioneel zwaar moment. Het gebeurt dat er onenigheid ontstaat binnen de familie of dat families achteraf spijt hebben van hun beslissing op dat moment.

Meer uitleg over de registratie

Wie zich officieel laat registreren, krijgt 4 vragen.

Stem je in met donatie van:

  1. organen voor transplantatie?
  2. lichaamsmateriaal voor donatie?
  3. lichaamsmateriaal voor geneesmiddelen?
  4. lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek?

Je beantwoordt elke vraag afzonderlijk, je kunt dus met de ene optie instemmen en met een andere niet. Bekijk hier het registratie-formulier.

Ga je zelf aan de slag en wil je online registreren? Inloggen kan via het gezondheidsportaal ‘Mijn Gezondheid’ met een kaartlezer en elektronische identiteitskaart of via de app itsme.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.