Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten

Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten is een hulpmiddel voor de schepen, ambtenaar of medewerker die op lokaal niveau bezig is met orgaandonatie. Met alle nodige informatie en via enkele getuigenissen en interviews wordt geschetst hoe de huidige situatie in België is. Daarnaast krijg je handige tips om op lokaal niveau aan de slag te gaan rond orgaandonatie. Zet jij je mee in voor iets levensbelangrijks?

De gids bestellen

De gids bestellen kan via de webshop van uitgeverij Politeia.

Waarom een gids over orgaandonatie voor lokale overheden en diensten?

Wie zich wil registreren als orgaandonor moet daarvoor langsgaan bij de gemeente.

In 2014 onderzocht De Maakbare Mens de informatie over orgaandonatie op de websites van alle 327 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten. We gingen na of die informatie er was, of ze correct was en makkelijk te vinden. We stelden vast dat heel wat gemeenten inspanningen leveren om hun burgers te informeren over orgaandonatie, maar dat er nog heel wat ruimte is voor verbetering. Zo blijft de informatie meestal beperkt tot praktische richtlijnen in verband met de registratie. Waarom orgaandonatie belangrijk is, komt veel minder aan bod.

“Orgaandonatie, daar al eens over nagedacht?” vraagt minister van volksgezondheid Maggie De Block in het voorwoord van deze ‘Gids orgaandonatie’. Samen met ons is ze ervan overtuigd dat lokale overheden en diensten een cruciale rol kunnen spelen bij de sensibilisering over orgaandonatie.

Eind 2016 stonden 1.217 landgenoten op de wachtlijst voor een orgaan.

Door je als stad, gemeente of lokale dienst in te zetten voor orgaandonatie kun je iets levensbelangrijks doen.

Een gezonde gemeente is een gemeente met een hart voor orgaandonatie!

Auteurs

Eline Cautaerts en Liesbet Lauwereys maken deel uit van De Maakbare Mens vzw. De Maakbare Mens informeert mensen over de mogelijkheden en risico’s van medische technologieën zodat ze keuzes kunnen maken die hun gezondheid en levenskwaliteit en die van anderen ten goede komt.

Partners

De gids is een initiatief van De Maakbare Mens en Uitgeverij Politeia in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.