Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten

Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten is een hulpmiddel voor de schepen, ambtenaar of medewerker die op lokaal niveau bezig is met orgaandonatie. Met informatie, getuigenissen en interviews wordt geschetst hoe orgaandonatie in België werkt. Daarnaast krijg je handige tips om lokaal aan de slag te gaan rond orgaandonatie. Zet jij je mee in voor iets levensbelangrijks?

De gids bestellen

De gids bestellen kan via de webshop van uitgeverij Politeia.

Waarom een gids over orgaandonatie voor lokale overheden en diensten?

Registratie als orgaandonor kan online, via de huisarts en via je stad of gemeente.

In 2014 onderzocht De Maakbare Mens de informatie over orgaandonatie op de websites van alle Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten. We gingen na of er informatie was, of ze correct was en makkelijk te vinden. We stelden vast dat veel gemeenten inspanningen leveren om hun burgers te informeren over orgaandonatie. Maar er is nog ruimte voor verbetering. Zo blijft de informatie meestal beperkt tot praktische richtlijnen. Waarom orgaandonatie belangrijk is, komt veel minder aan bod.

“Orgaandonatie, daar al eens over nagedacht?” vroeg toenmalig minister van volksgezondheid Maggie De Block in het voorwoord van deze ‘Gids orgaandonatie’. Samen met ons is ze ervan overtuigd dat lokale overheden en diensten een cruciale rol kunnen spelen bij de sensibilisering over orgaandonatie.

Eind 2019 stonden 1.341 landgenoten op de wachtlijst voor een orgaan. Door je als stad, gemeente of lokale dienst in te zetten voor orgaandonatie kun je iets levensbelangrijks doen. Een gezonde gemeente is een gemeente met een hart voor orgaandonatie!

Auteurs

Eline Cautaerts en Liesbet Lauwereys maken deel uit van De Maakbare Mens vzw die zich al jarenlang inzet voor orgaandonatie.

Partners

De gids is een initiatief van De Maakbare Mens en Uitgeverij Politeia in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.