Lespakket over orgaandonatie

De Maakbare Mens ontwikkelde een lespakket over orgaandonatie, dat aansluit bij informatieboekje rond orgaandonatie.
Het lespakket werd in 2014 volledig hernieuwd. Nieuw is de aandacht voor levensbeschouwing, omdat die iemands mening over orgaandonatie sterk kan beïnvloeden.

We hopen dat met het lespakket orgaandonatie op een ongedwongen, laagdrempelige en correcte manier ter sprake kan komen in zoveel mogelijk klassen.

Veel succes!

Bestellen

Voor bestellingen die we verzenden met de post rekenen we verzendingskosten aan. Het pakket kan na afspraak ook worden opgehaald in onze kantoren in Antwerpen en Gent, in dat geval valt de verzendingskost weg.

Je kan het lespakket bestellen via de knop in de rechterbovenhoek. Bestel je liever telefonisch of via mail? Dan kan je ons bereiken op 03 205 73 10 of info@demaakbaremens.org.

Downloaden

Je kan het lespakket gratis downloaden via de knop in de rechterbovenhoek.

Inhoud

Achtergrond bij het lespakket

Het lespakket sluit aan bij het informatieboekje “ik hou van jou met heel mijn hart“. Je kan het hier downloaden en afprinten. De leerlingen kunnen eerst het informatieboekje lezen – individueel of klassikaal – en nadien de werkbladen van het lespakket invullen. Voor bepaalde klasgroepen zal het informatieboekje te moeilijk zijn. De beste oplossing is dan om zelf het informatieboekje te lezen en enkel (bepaalde delen uit) het lespakket te laten invullen door de leerlingen.

Doelgroep

Door de complexiteit van het onderwerp, komt het onderwerp orgaandonatie best aan bod in de derde graad van het secundair onderwijs. Het lespakket bestaat uit verschillende delen die los van elkaar kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het niveau van de leerlingen. Hierdoor is het lespakket geschikt voor zowel ASO-, TSO-, als BSO-leerlingen.

Onderdelen lespakket

Het lespakket bestaat uit 8 delen. De verschillende delen kunnen los van elkaar gebruikt worden, afhankelijk van het vak, het niveau van de leerlingen en de beschikbare lestijd. Je kan bijvoorbeeld ‘Doe de test’ combineren met een van de getuigenissen. Of ‘Puzzel’ met ‘Vul in’ en ‘hoe denken verschillende religies over orgaandonatie?’

Je bepaalt als leerkracht zelf de volgorde.

1. Doe de test
2. Getuigenis ‘Andy wacht op een donornier
3. Getuigenis ‘Arslan onderging als één van de weinige in België een drievoudige transplantatie’
4. Getuigenis ‘Familie Van Kempen over de orgaandonatie van hun dochtertje Kelly’
5. Getuigenis ‘Het leven van een transplantatiecoördinator
6. Hoe denken verschillende religies over orgaandonatie
7. Puzzel
8. Vul in op het lichaam
9. Jouw mening over onze campagne
10. Stellingenspel met klasgesprek

Colofon

Het lespakket werd samengesteld door
• de medewerkers van De Maakbare Mens.
• Met dank aan Bruno Desschans, transplantatiecoördinator UZ Leuven, voor de expertise en Thierry Vervoort, leraar zedenleer, voor de nuttige tips.

Extra: Project

Wil je als leerkracht De Maakbare Mens steunen in haar opzet om orgaandonatie meer bespreekbaar te maken? Je ziet het groots of eerder klein, je wil met een klas meewerken of met de hele school? Maakt niet uit, alle hulp is welkom.

Geïnteresseerd? Contacteer ons dan! We bieden je allerlei formules aan (je kan natuurlijk ook zelf een voorstel doen).
Dit is ons aanbod:
• We bezorgen je gratis een aantal affiches en/of informatieboekjes. Je verspreidt ze in de verschillende klassen en/of in de leraarskamer.
• We bezorgen je gratis de elektronische banner van onze campagne en je plaatst ze op de website van de school
• Je organiseert in je school een lezing over orgaandonatie. Wij zorgen voor een transplantatiecoördinator, eventueel samen met iemand die een nieuw orgaan heeft ontvangen of op de wachtlijst staat voor een nieuw orgaan.

Op vraag werken we voor jullie een aangepast programma en een prijsraming uit.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.