Terug naar overzicht

Over ‘Red jij 8 levens?’

Met ‘Red jij 8 levens?’ willen we wijzen op het belang van orgaandonatie.

Het belang van orgaantransplantatie en donatie

Een orgaantransplantatie redt iemands leven en verbetert de levenskwaliteit aanzienlijk. Jammer genoeg is er niet voor elke patiënt die een transplantatie nodig heeft meteen een orgaan. Er zijn wachtlijsten, en dan is het hopen dat er op tijd een geschikt orgaan beschikbaar is.

Het belang van voldoende en diverse donoren

Een geschikt orgaan vinden is niet altijd eenvoudig. Om te vermijden dat het lichaam het nieuwe orgaan afstoot, moet er voldoende overeenstemming zijn tussen donor en ontvanger. Het is dus niet alleen belangrijk dat er voldoende donoren zijn, maar ook dat er voldoende diversiteit is bij de donoren zodat voor elke wachtende patiënt een geschikt orgaan gevonden kan worden.

De campagne ‘Red jij 8 levens?’

Aan de campagne ging een onderzoek vooraf waarbij we onderzochten welke informatienood er bestaat in onze samenleving en welke bedenkingen er leven rond orgaandonatie. Met de campagne bieden we daar een antwoord op.

We beantwoorden op deze website vragen zoals: hoe maak ik mijn wens over orgaandonatie kenbaar? Wie kan orgaandonor zijn? Wat zegt de wet over orgaandonatie? Hoe komt het eigenlijk dat er een tekort is aan donororganen?

Met getuigenissen van zowel patiënten die een transplantatie kregen als van nabestaanden van donoren onderstrepen we het belang van orgaandonatie.

Met een sociale mediacampagne brengen we dit alles breed onder de aandacht.

In 2021 voorzien we de organisatie van publieksactiviteiten in het kader van deze campagne.

De campagne kwam tot stand met dank aan

Mukaddes, Andy, Mohammed, Husniye, Lia, Stephanie en Geert voor het delen van hun verhaal.

De transplantatiediensten van UZ Antwerpen, UZ Leuven, UZ Gent en UZ Brussel, Chaïma Ahaddour (KUL) en Bert Vanderhaegen (UZ Gent) voor hun input.

‘Red jij 8 levens?’ is een initiatief van De Maakbare Mens in samenwerking met VOEM en met de steun van deMens.nu en het departement Cultuur, Vlaanderen.

Je winkelmand is leeg.