Terug naar overzicht

Broer van Husniye redde drie levens met orgaandonatie

In 2018 had mijn broer een auto-ongeluk. Hij raakte ernstig gewond en werd opgenomen in het ziekenhuis op de afdeling intensieve zorgen. Hij was er erg aan toe, maar we waren hoopvol dat hij het zou halen. Na twee dagen maakte de arts duidelijk dat dat misschien niet zo zou zijn. Hij vroeg wat mijn broer zou gedacht hebben over orgaandonatie. Dat kwam als een schok voor ons. De dokter zei dat het belangrijk was om erover na te denken ‘voor het geval dat’. En jammer genoeg was er ook geen beterschap.

Ik ben enorm trots op hem dat hij de eerste Limburgse moslim was die orgaandonatie heeft gedaan, mijn kinderen zijn ook heel trots op hun nonkel.

Mijn broer is altijd heel behulpzaam geweest, hij stond altijd klaar om anderen te helpen. Zo was hij gewoon. Hij had tijdens zijn leven ook al eens gesproken over orgaandonatie en had toen ook verteld dat hij dat wilde. We hebben er met de familie over gepraat, met mijn ouders, broers en zussen. Het was duidelijk dat we zijn wens wilden respecteren. Toch was het niet makkelijk, maar wie hij geweest was en dat hij dit zelf zou gewild hebben, gaf de doorslag. Ik ben enorm trots op hem dat hij de eerste Limburgse moslim was die orgaandonatie heeft gedaan, mijn kinderen zijn ook heel trots op hun nonkel.

Ik mis hem erg en het verdriet doet pijn, maar dat hij andere mensen heeft kunnen helpen, helpt mij er bovenop.

Na een paar maanden kwamen we te weten dat met de organen van mijn broer drie mensen gered zijn. Zij leven nu verder dankzij hem, ze kunnen een leven opbouwen en ervan genieten dankzij zijn organen. Ik mis hem erg en het verdriet doet pijn, maar dat hij andere mensen heeft kunnen helpen, helpt mij er bovenop.

Wij mogen niet weten wie de organen van mijn broer heeft gekregen, want orgaandonatie is anoniem. Je mag wel in het ziekenhuis vragen hoe het gaat met die mensen. Ik kreeg van één van de mensen die een orgaan van mijn broer heeft ook al twee brieven. Ik weet daardoor dat het goed gaat met die persoon en dat hij mijn broer heel dankbaar is. Als ik het moeilijk heb, dan lees ik die brieven en dat geeft me een goed gevoel. Het helpt me.

Voor veel mensen is orgaandonatie nog een taboe, ook bij ons moslims. Maar orgaandonatie mag, je kunt er mensenlevens mee redden. Het is niet makkelijk, maar wel heel belangrijk

Voor veel mensen is orgaandonatie nog een taboe, ook bij ons moslims. Maar orgaandonatie mag, je kunt er mensenlevens mee redden. Het is niet makkelijk, maar wel heel belangrijk. Ik hoop dat mensen er meer en meer voor open zullen staan.

Zelf had ik er ook nooit lang bij stilgestaan, maar dankzij mijn broer heb ik erover nagedacht. Ik heb aan mijn man en mijn 4 kinderen gezegd dat als het zich ooit zou voordoen dat ik orgaandonor kan zijn, dat ik dat dan ook wil. Het is zo belangrijk. Je moet je maar eens voorstellen dat het iemand van jouw gezin of familie is die gaat sterven zonder nieuw orgaan.

Met dank aan Husniye om haar verhaal met ons te delen.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.