Terug naar overzicht

Wat is hersendood?

Bij het stilvallen van hart en ademhaling stopt de bloed- en zuurstoftoevoer naar de organen waardoor deze in de meeste gevallen schade oplopen en onbruikbaar worden voor donatie. Niet elke overledene komt daarom in aanmerking om organen te doneren. Enkel in omstandigheden waarin men schade aan de organen kan voorkomen of beperken is orgaandonatie een optie. De meeste donororganen zijn afkomstig van hersendode patiënten. Maar wat is hersendood?

Hersendood is een fatale vorm van hersenbeschadiging die onomkeerbaar en onherstelbaar is. Dat wil zeggen dat er geen activiteit meer is in de hersenen, geen spontane ademhaling, geen beweging noch reflexen.

Slechts bij een heel beperkt aantal overlijdens is er sprake van hersendood. Het gaat vaak om mensen die na een ongeval, hersenbloeding of gezwel met zware hersenbeschadiging worden opgenomen in het ziekenhuis. De patiënt wordt meestal op de afdeling intensieve zorgen en ligt aan een beademingsmachine. Na verloop van tijd kan het zijn dat de artsen vaststellen dat de behandeling geen enkel effect heeft, dat de hersenen van de patiënt zijn stilgevallen en dat er sprake is van hersendood.

De hersendood wordt bij een patiënt vastgesteld aan de hand van enkele tests. Zo zal men de beademing even stilleggen om na te gaan of er nog spontane ademhaling op gang komt, de reflexen zullen worden getest. De hersendood kan ook met een scan zwart op wit worden vastgesteld.

Hersendood moet volgens de Belgische wet door drie artsen onafhankelijk van mekaar worden vastgesteld, pas dan wordt de patiënt dood verklaard. In principe wordt op dat moment de beademing stilgelegd. Als de artsen echter denken dat de overledene een geschikte orgaandonor zou zijn, dan kunnen ze eerst in het donorregister nakijken of de persoon zijn / haar wil heeft kenbaar gemaakt. Is dat zo, dan wordt die wens gerespecteerd. Is dat niet het geval dan kunnen ze orgaandonatie bespreken met de nabestaanden. Als de organen worden gedoneerd blijft de beademingsmachine werken tot na het uitnemen van de organen. Op die manier blijven de organen in goede conditie.

Het is belangrijk te zien dat de hersendood vastgesteld wordt, los van de orgaandonatie. Een patiënt zal nooit dood verklaard worden om diens organen te gebruiken. De twee zaken staan los van elkaar. Eerst wordt de hersendood vastgesteld, pas nadien wordt nagegaan of orgaandonatie een optie is. Wordt de hersendood vastgesteld maar zal er geen orgaandonatie zijn, dan wordt de beademingsmachine stilgelegd. De transplantatie-arts zal nooit betrokken worden bij het vaststellen van de hersendood. Het transplantatieteam komt pas in actie na het vaststellen van de hersendood.

Je winkelmand is leeg.