Terug naar overzicht

Wat zegt de Belgische wet?

Volgens de Belgische wet betreffende orgaandonatie en transplantatie van 1986 is elke overleden Belg een kandidaat-donor.

Wie geen organen wenst te doneren, kan dit registreren bij de dienst burgerzaken van de woonplaats. Je vult daarvoor eenvoudig dit formulier in. Met het formulier kan je ook expliciet bevestigen dat je wel wil doneren.

Als je na je overlijden in aanmerking komt om organen te doneren dan gaat een transplantatiecoördinator eerst na of je je wens hebt laten registreren in het rijksregister. Bij registratie van een weigering of expliciete toestemming wordt die gerespecteerd.

Is er geen registratie dan voorziet de wet dat aan de nabestaanden wordt gevraagd wat de overledene zou hebben gewenst. Misschien hebben ze er ooit over gepraat of heeft de overledene zijn wens op een andere manier kenbaar gemaakt, bijvoorbeeld een kaartje of zelfgeschreven brief.

De wet stelt dat orgaandonatie moet gebeuren met respect voor het lichaam van de overledene en voor de nabestaanden. Na het wegnemen van de organen wordt het lichaam terug dichtgemaakt. Het afscheid kan volledig volgens wens van de overledene en de nabestaanden verlopen. Het lichaam kan voor het afscheid ook worden opgebaard en begroet door de familie.

De wet stelt dat orgaandonatie anoniem moet zijn. Dat wil zeggen dat de nabestaanden van de donor niet weten wie de organen heeft gekregen, de ontvanger weet niet van wie zijn nieuwe orgaan afkomstig is.

De voornaamste bedoeling van deze anonimiteit is problemen te vermijden als donor en ontvanger ongelijke verwachtingen zouden koesteren. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de nabestaanden van de donor contact wensen, maar de ontvanger niet, of omgekeerd. Wanneer de partijen elkaar niet kennen, kunnen ze ook geen problematische relatie met elkaar opbouwen.

Het is echter begrijpelijk dat zowel de nabestaanden van de donor als de ontvanger van een donororgaan geïnteresseerd zijn in de andere. De nabestaanden van de donor willen misschien graag weten hoe het met de ontvanger gaat. De ontvanger wil zijn dankbaarheid misschien uitdrukken. Dat wordt mogelijk gemaakt via het transplantatiecentrum. De ontvanger kan een anonieme brief schrijven en via het transplantatiecentrum bezorgen aan de nabestaanden van de donor. De nabestaanden van de donor kunnen bij het transplantatiecentrum informeren naar de toestand van de ontvanger(s).

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.