Terug naar overzicht

Bewaring van weefsel in de weefsel- en cellenbanken

In tegenstelling tot organen, kunnen weefsels voor een langere periode worden bewaard. Voor hoornvlies is de bewaartermijn vier weken, maar voor andere weefsels is die termijn veel langer. Huid kan zelfs enkele jaren worden gestockeerd in de huidbank.

Hoe wordt weefsel bewaard?

Er bestaan in België enkele tientallen weefsel- en cellenbanken, waar verschillende soorten cellen en weefsels worden bewaard. Een weefsel- en cellenbank wordt beheerd door een erkend ziekenhuis en de doelstellingen en werking moeten door een ethisch comité worden goedgekeurd

Er zijn verschillende technieken om weefsels en cellen te bewaren. Een veel gebruikte vorm van bewaring is het ‘invriezen’ of ‘inbanken’ van cellen en weefsels. Concreet is dit de bewaring van weefsel en cellen in de dampfase van vloeibaar stikstof, bij een temperatuur lager dan -135°C. Deze bewaring wordt ook cryopreservatie genoemd.

Het bewaren van huid in de huidbank

Bewaring in vloeibare stikstof

Dit gebeurt onder meer in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek. De huidbank is een zaal met verschillende tanks gevuld met vloeibare stikstof. Het grote voordeel van deze manier van bewaren is dat de huidcellen grotendeels in leven blijven. De biologische functie van de huid blijft behouden. Dit zorgt voor een snellere genezing wanneer de huid als biologisch verband wordt aangebracht.

De bewaarmethode met vloeibare stikstof vraagt om strikte veiligheidsvoorschriften.

Bewaring in glycerol

Dit gebeurt in de meeste Europese huidbanken. De bewaring in glycerol is minder complex en vraagt minder veiligheidsmaatregelen. De donorhuid kan bewaard worden in koelkasten bij +4° Celcius. De huidcellen worden door de glycerol gedood waardoor de actieve biologische functie van de donorhuid verloren gaat. De structuur van de huid blijft echter wel bewaard en de huid blijft daarom toch bruikbaar als biologisch verband. Een voordeel van bewaring in glycerol is dat ook een eventuele bacteriële infectie van de donorhuid door de glycerol wordt gedood.

Je winkelmand is leeg.