Terug naar overzicht

Veelgestelde vragen over weefseldonatie

Loop ik een gezondheidsrisico als ik weefsel van een donor ontvang?

Weefseldonatie kan je levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

De medische voorgeschiedenis van donoren wordt vooraf grondig gecheckt. Er vindt altijd een medisch onderzoek plaats. Het risico dat een ziekte wordt overgedragen van de donor op de ontvanger wordt hierdoor tot een minimum beperkt.

Het testen van de biologische veiligheid van het gedoneerde weefsel is uitgebreider dan bij orgaandonatie. We hebben immers de tijd om extra serologische testen, PCR-testen, microbiologische testen, bacteriële testen etc. uit te voeren. Het duurt vaak twee weken voor we alle finale resultaten hebben. Voor bijvoorbeeld huiddonatie, maar ook voor de meeste andere gedoneerde weefsels, vormt dat geen probleem”.
– Dr. Gilbert Verbeken, brandwondencentrum Militair Hospitaal Koningin Astrid

Kan je weefsel afstaan bij leven?

De meeste weefsels zijn afkomstig van overleden personen. Maar sommige weefsels kunnen ook bij leven worden gedoneerd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om botweefsel te doneren wanneer je een nieuwe heup geplaatst krijgt. Het botweefsel van je (oude) heup kan dienen om een complexe breuk te behandelen bij een andere patiënt.

Voor donatie bij leven is je toestemming vereist. Als weefseldonor blijf je anoniem. De ontvanger van jouw weefsel zal je niet kunnen contacteren.

Kan ik mijn overleden familielid nog groeten nadat weefsel werd verwijderd?

Ja. De gedoneerde weefsels worden weggenomen met zorg en respect. Waar nodig wordt de vorm van het lichaam hersteld. Bij donatie van bot bijvoorbeeld, zal er een prothese worden geplaatst zodat de overledene de normale vorm behoudt. Donorhuid wordt niet weggenomen op zichtbare delen. Meestal wordt huid weggenomen van de rug en de benen. Bovendien gaat het om een flinterdun laagje huid van slechts 0.3 mm tot 0.4 mm dikte.

Na de donatie kan het lichaam worden opgebaard zoals voorzien. Als je het lichaam gaat groeten, zal je niets merken van de weefseldonatie.

Heeft de weefseldonatie impact op de timing van de uitvaart van mijn overleden familielid?

Nee. De weefseldonatie heeft geen invloed op de planning van de uitvaart. De donatie gebeurt gewoonlijk binnen de 24 uur na overlijden. Daarna kan de uitvaart doorgaan naar wens.

Hoeveel mensen kunnen geholpen worden met één weefseldonor?

Een overleden donor die in goede gezondheid verkeerde, kan vijftig tot wel honderd mensen helpen via weefseldonatie. Voor sommige van deze mensen zal de weefseldonatie levensreddend zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ernstige brandwonden. Daar kan donorhuid het verschil maken tussen leven en dood. Voor andere mensen zal de weefseldonatie vooral de levenskwaliteit verbeteren. Bijvoorbeeld wanneer donorhoornvlies blindheid kan verhelpen of wanneer een donorhartklep opnieuw een actief leven mogelijk maakt.

Waarom is weefseldonatie nodig als er ook kunstmatige alternatieven zijn?

Er zijn de voorbije jaren heel wat kunstmatige alternatieven ontwikkeld. Zo zijn er bijvoorbeeld kunsthartkleppen die gedoneerde hartkleppen kunnen vervangen. Toch levert behandeling met donorweefsel in de meeste gevallen betere resultaten dan behandeling met kunstmatig materiaal. Voor tal van weefsels bestaan er trouwens géén kunstmatige alternatieven.

Kan je weefsel doneren tegen betaling?

Nee, doneren is een altruïstische daad. Het is in België verboden om weefsels of organen te doneren tegen betaling.

Je winkelmand is leeg.