Terug naar overzicht

Waarom is er een tekort aan weefsels en weefseldonoren?

Weefseldonatie is onbekend

In tegenstelling tot orgaandonatie is weefseldonatie relatief onbekend. Wanneer familie na het overlijden van een geliefde de vraag krijgt of ze instemmen met weefseldonatie, zijn ze niet op deze vraag voorbereid. Er komt dan ook vaker een negatief antwoord dan bij orgaandonatie.

Geen centraal aanmeldingspunt

Tegelijk is er een logistiek probleem met betrekking tot donorweefsel. Er is momenteel geen centraal aanmeldingspunt, zoals dat voor orgaantransplantatie wel het geval is.

Eurotransplant is een Europese organisatie die de aanmelding en toewijzing van donororganen in verschillende landen die samenwerken, coördineert. Wanneer er een donor overlijdt, wordt dit meteen in het Eurotransplant systeem ingegeven. Dan wordt bekeken voor welke wachtenden binnen Eurotransplant dit een match kan zijn. De bewaring en het vervoer van de organen worden door het Eurotransplant systeem georganiseerd.

Voor weefseldonatie ontbreekt tot op vandaag een dergelijk coördinerend systeem. Bij het overlijden van een potentiële donor is er geen centraal punt waar dit kan worden gemeld. De individuele arts kan ervoor kiezen om de verschillende weefselbanken op de hoogte te stellen, maar vaak gebeurt dat niet. Ook voor artsen en ziekenhuizen is weefseldonatie minder bekend. Hierdoor blijven veel kansen liggen.

Je winkelmand is leeg.