Terug naar overzicht

Welke weefsels kan je doneren en hoe worden ze gebruikt?

Verschillende weefsels komen in aanmerking voor donatie, met verschillende doelen.

De meest voorkomende weefsels zijn:

Huid

Donorhuid wordt gebruikt bij de behandeling van brandwonden. Ze wordt als een biologisch verband op de wonde aangebracht om deze af te dekken. Op die manier krijgt de eigen huid de kans te herstellen. De donorhuid zorgt voor minder infecties, minder pijn, minder littekens en een betere genezing. Na maximaal enkele weken wordt de donorhuid weer verwijderd. Indien de wonde niet spontaan sluit, wordt de eigen huid van de patiënt erop getransplanteerd.

Donorhuid levert een beter resultaat bij de behandeling van brandwonden dan de klassieke verbanden.

Botten

Meestal wordt botweefsel gebruikt om door kanker aangetast bot te vervangen of bij de behandeling van complexe breuken. Ook gehoorbeentjes kunnen worden gedoneerd ter vervanging van beschadigde gehoorbeentjes.

Pezen

Pezen worden gebruikt ter vervanging van beschadigde pezen.

Bloedvaten

Bloedvaten worden ingezet om verstopte of beschadigde bloedvaten te vervangen. Vaak gaat het om donatie van de aorta, de grote lichaamsslagader.

Hartkleppen

Hartkleppen worden ingeplant bij kinderen die met een defecte hartklep werden geboren of bij volwassenen die een beschadiging van de hartklep opliepen. Als de hartklep niet goed werkt, kan het bloed terugstromen naar het hart en wordt het bloed onvoldoende door het lichaam gepompt.

Oogweefsel

Het hoornvlies is het transparante vlies over het oog. Donorhoornvlies wordt gebruikt om blindheid en slechtziendheid te behandelen. Ook de oogrok kan gedoneerd worden. De oogrok is de buitenste laag van het oog en wordt gebruikt om een oog te behouden wanneer het werd beschadigd.

Vruchtwatermembraan

Dit is de binnenste wand van de placenta of moederkoek. Vrouwen kunnen dit vruchtwatermembraan doneren na een bevalling. Het wordt gebruikt bij de behandeling van verwondingen aan de ogen. Vruchtwatermembraan is één van de weinige weefsels die bij leven kunnen worden gedoneerd.

Je winkelmand is leeg.