Terug naar overzicht

Wie kan weefseldonor zijn?

Bij overlijden ben je in principe donor

In de Belgische regelgeving is wie bij zijn overlijden in aanmerking komt als donor in principe donor, tenzij je bij leven liet registreren dat je géén donor wil zijn. Je kan ook je uitdrukkelijke toestemming geven. Je keuze kan je laten registreren via je huisarts, via je gemeente of je kan het zelf online doen via www.mijngezondheid.be.

Je krijgt vier opties waarvoor je elk apart je toestemming kan geven of weigeren: 

  • Orgaandonatie voor transplantatie
  • Donatie van andere soorten lichaamsmateriaal
    • Voor transplantatie
    • Voor de vervaardiging van geneesmiddelen
    • Voor wetenschappelijk onderzoek

Kom je bij je overlijden in aanmerking als donor, dan kijkt men eerst het register na. Wat je daar eventueel hebt geregistreerd, toestemming of weigering, wordt sowieso gerespecteerd.

Kom je bij je overlijden in aanmerking als donor en heb je GEEN weigering of toestemming geregistreerd tijdens je leven, dan is er veronderstelde toestemming. In dat geval zal de arts of transplantatiecoördinator in gesprek gaan met je nabestaanden. Die zal vragen aan je nabestaanden of zij jouw wens kennen.  

Om in aanmerking te komen als weefseldonor zijn twee zaken van belang:

Gezondheid voor het overlijden

Sommige ziektes kunnen ertoe leiden dat weefsels niet meer bruikbaar zijn voor donatie. Om het risico op overdraagbare ziekten tot een minimum te beperken, vindt er een medisch onderzoek plaats en wordt de medische geschiedenis van de overledene nagekeken. Ook na de donatie wordt het weefsel nog uitgebreid onderzocht en getest.

De plaats en omstandigheden van overlijden

De plaats en omstandigheden van overlijden zijn voor weefseldonatie van minder belang. Bij orgaandonatie moet de donor overleden zijn in het ziekenhuis want door het stilvallen van de bloedsomloop worden organen snel beschadigd en onbruikbaar, in het ziekenhuis kan men dit op gang houden om de organen te beschermen. Bij weefseldonatie is dit niet noodzakelijk. Als het lichaam tijdig gekoeld wordt, kan de donatie plaatsvinden tot 24 uur na het overlijden. Hierdoor komen ook personen die bijvoorbeeld thuis overleden zijn in aanmerking als donor. Het weghalen van het weefsel gebeurt wel altijd in een ziekenhuis.

Je winkelmand is leeg.